Nog een paar maanden en dan zal ik weer een kaarsje extra uit mogen blazen. Bijna 40 welteverstaan! Mijn geboortejaar ligt ieder jaar weer wat verder in het verleden en verraadt ieder jaar weer dat ik me hoe langer hoe meer niet meer onder de jonge blommen zal scharen. Deze jonge blom kruipt zachtjes aan naar die big forty toe. Het uitspreken voelt nog wat onwennig: ‘Ik word bijna veertig’  Whut?! Ja, daar moet ik echt mee gaan oefenen. Hardop voor de spiegel…

 

Ben ik mentaal klaar voor de grote veertig?

Tegen de tijd dat het dan zover is, hoop ik er mentaal ook klaar voor te zijn. Toen ik dertig werd, dacht ik al aan de dag dat ik veertig zou worden en bedacht me dat ik dan wel zou denken waar ik me druk over maakte op de dag dat ik dertig werd. Dertig worden deed achteraf gezien helemaal geen pijn, eigenlijk stelde het helemaal niet zoveel voor, het is gewoon een verlengde van je twintiger jaren. Kan je er makkelijk bij hebben!

Nu komt die veertig in beeld en weet ik eigenlijk niet of dit dan wel wat voorstelt? Het klinkt in ieder geval wel heel wat. Als ik in de spiegel kijk, dan ben ik ergens rond die dertig blijven steken. Voor mijn gevoel dan. Soms schrik ik wanneer ik achter de leeftijd kom van die ene actrice waarvan ik altijd dacht dat ze de veertig al ruim gepasseerd moest zijn. Ronduit schokkend is het dan, wanneer blijkt dat ze zelfs een jaar jonger is dan ik zelf ben!

 

Leuk die uitspraken…

‘Je bent zo jong als je je voelt.’ Een gevleugelde uitspraak die me steeds meer tot denken aanzet. Wordt het dan niet eens gewoon tijd om mee te groeien met je échte leeftijd? Volgens mij loop ik chronisch, hopeloos achter op mijn biologische leeftijd en ga ik die inhaalslag nooit maken. Geen idee of ik dat ook wel wil. Is het eigenlijk wel nodig? Leeftijd is toch maar slechts een getal? Nog zo’n mooie uitspraak. Blijkbaar ben ik dus niet de enige die zich dit soort dingen regelmatig afvraagt, anders waren er dergelijke uitspraken er niet. Hoe dan ook, die veertig komt eraan. Daar hoef ik niets voor te doen. Jaren verstrijken en dat gaat sneller dan we soms aankunnen.

Lees ook: Tinder avonturen van Mariëlle