Migraine, wat is het? Hoe voelt het? Probeer dat maar eens uit te leggen aan iemand die niet weet wat hoofdpijn in het kwadraat is. Bijna niet te doen, maar ik ga het toch proberen. Ik heb al meer dan 20 jaar zeer regelmatig last van migraine. Ik ben toen burnout geraakt en heb een heel naar ontslag meegemaakt. Nu zou je denken, dat de migraine dan ook weer voorbij moet gaan op het moment dat die burnout voorbij is en je weer goed in je vel zit. Helaas werkt het niet zo. Sindsdien ben ik op zoek naar een oplossing. Want leven met migraine is echt een hel.

 

Wat is migraine?

Laten we één ding voorop stellen…het is geen aanstellerij of een beetje hoofdpijn. Migraine is een ingewikkelde hersenziekte. Het ontstaat door het samentrekken en plotseling weer verwijden van de bloedvaten in je hoofd. 20% van de Nederlandse bevolking, dus 3,3 miljoen mensen hebben in meer of mindere mate last van migraine. Bij zo’n 25%-30% wordt de migraine vooraf gegaan door een zogenaamd “aura”. Dat kan een vernauwing van je gezichtsveld zijn tot het zien van schitteringen. Ik heb daar zelf geen last van. Vrouwen hebben er 2x – 3x vaker last van dan mannen. Ook kinderen kunnen migraine krijgen. 5%-10% van de kinderen hebben er last van. Zelfs kinderen van 5 jaar en jonger. Wel is het zo dat kinderen er heel kort last van kunnen hebben (bijvoorbeeld een half uur) en daarna weer actief zijn. Heel vaak gaat migraine gepaard met misselijkheid en overgeven. Een aanval kan duren van 8 – 72 uur. In mijn geval duurt een aanval altijd 2-3 dagen met wat napijn in de dagen erna.

 

De pijn van migraine

De pijn concentreert zich bij mij op de rechter helft van mijn gezicht en schedel. De holtes in mijn gezicht, die je voelt als je flink verkouden bent, die voelen dan aan alsof iemand er aan de binnen- en buitenkant spijkers in slaat. Ook voel ik dit rondom mijn rechteroog en bovenop mijn schedel. De trommelvlies van mijn rechteroor lijkt alsof er van binnen hard aan getrokken wordt. Dit doet zo’n zeer dat je het idee hebt, dat het doorsteken van het trommelvlies met een flinke naald verlichting kan geven. Er zijn momenten geweest dat ik letterlijk de haren uit m’n hoofd heb getrokken om de pijn even ergens anders te voelen.

 

Waarom krijg je migraine?

Dat weten de wetenschappers niet. Het kan met je hormoonhuishouding en cyclus te maken hebben en met bepaalde etenswaren. Ik vermijd sowieso aspartaam. Dus geen light producten voor mij. Hiervan is bekend dat het hoofdpijn en migraine kan veroorzaken. Ook vermijd ik zoveel mogelijk E621, omdat het zo ontzettend slecht voor je is. Ik heb het een keer gekregen na het drinken van zure verse sinaasappelsap. Teveel suiker kan ook een trigger voor migraine zijn. Maar ook plotseling verandering in ritme of het uitstellen van eten terwijl je trek hebt, wil bij mij een trigger zijn. En te weinig water drinken is sowieso geen goed idee. Ik probeer minimaal 1,5 liter en liever nog 2 liter water per dag te drinken.

Maar bottom line is… Eigenlijk weet je het niet. En dat maakt het zo onvoorspelbaar en lastig te controleren.

 

Voel je migraine aankomen?

Er zijn mensen die het aan voelen komen. Ze kunnen depressief zijn, vocht vasthouden of overgevoelig zijn voor licht, geluid en geuren en zich extreem vermoeid voelen. Zelf heb ik voor een aanval vaker last van niezen en een loopneus. En ik kan de dag voor een aanval opeens uit mijn vel springen. Uit het niets. Vreselijk vind ik dat. Ook blijf ik vlak voor een aanval trek houden al heb ik goed gegeten. Mijn speekselklieren willen snoep en het liefst zoute dropjes.

 

Wat kun je tegen migraine doen?

Tijdens mijn zwangerschap had ik veel minder migraine en ook minder heftig. Tijdens de periode dat ik borstvoeding gaf, is de migraine zelfs in z’n geheel uitgebleven. 8 maanden lang geen hoofdpijn! Wat een heerlijkheid! Maar ja…een oplossing voor de lange termijn is het natuurlijk niet wink

Wanneer je zeker weet dat het migraine is en geen flinke hoofdpijn, dan kun je de huisarts vragen om pijnmedicatie. Zodra je dan een aanval op voelt komen, kun je dit middel nemen. Het meest gebruikt zijn zogenaamde Triptanen. Daar heb je veel soorten van en het is zoeken naar het juiste middel voor jou. Zelf gebruik ik Zolmitriptan. Die lijkt nog het beste te helpen. Van Sumatriptan werd ik heel misselijk.

 

Preventief medicijnen slikken tegen migraine

Gaat migraine echt je leven beheersen, zoals het bij mij deed toen ik het om de 2 weken had, dan kan men overgaan op het voorschrijven van preventief werkende middelen als Propranolol. Dit een zgn. bètablokker, die ook wel gegeven wordt aan mensen met hartproblemen. Het verlaagt mijn hartslag en bloeddruk. Nadeel is wel, dat je geen inspanning meer kunt leveren. Je hartslag gaat namelijk niet omhoog en je verzuurt enorm snel. Daarom ben ik er na een tijd ook weer mee gestopt. Gelukkig kwam toen de migraine niet direct weer elke 2 weken terug, dus of de Propranolol nu wel of niet gewerkt heeft, laat ik maar even in het midden.

 

Acupunctuur

Ik ben geen held als het op naalden aankomt. Toch ben ik uit wanhoop dit gaan proberen. Ik kreeg een ontiegelijk smerig kruidenmengsel waar ik thee van moest maken. En ik liet mij dus elke 3 weken ongeveer prikken met naalden. Ik reageerde nogal heftig op acupunctuur, dus het deed wel iets met mijn lichaam. Maar nadat het ook een paar keer flink pijn gedaan had, ben ik ermee gestopt. Toch heeft het destijds wel opgeleverd dat ik maar liefst 8 weken geen migraine kreeg. Een voor mij erg lange tussenpose en dus goed resultaat.

 

Osteopathie

Tegen heel veel kwalen helpt Osteopathie. Ook tegen migraine. Ik hoor daar verschillende goede verhalen over. Helaas heeft het mij niet geholpen, maar ik wil deze optie nog wel open houden voor de toekomst.

 

Sporten

Regelmatig flink bewegen en je spieren activeren helpt, zo heb ik ondervonden, tegen migraine. Je algehele conditie wordt beter en je voelt je gewoon beter. Niet dat het mijn migraine wegneemt, maar regelmatig sporten helpt zeker in de tussenpozen tussen 2 aanvallen. Probeer daarbij wel je nekspieren te ontzien en maak geen plotselinge heftige bewegingen met je nek/hoofd. Dat kan plotselinge spierspanning opleveren, dat weer een migraine kan uitlokken. Drink ook voldoende water tijdens en na het sporten om uitdroging te voorkomen, want ook dat… triggert vaak een migraine.

» Lees ook: sporten na je 35e

 

De Eetlijn

UPDATE 09/2018

Dit artikel schreef ik bijna 3 jaar geleden in december 2015. Al die tijd hield ik elke zoveel weken migraine. Soms had ik pech en kwam de migraine weer na 3 weken opzetten, andere keren was het pas na 5 a 6 weken. Was de migraine dan iets waar ik gewoon maar mee moest leren leven? Was het iets dat er bij hoorde? Het leek wel een snelkookpan en elke keer dat ik migraine kreeg, was de druk weer van de ketel en bouwde zich daarna een nieuwe cyclus op.

Ik heb me er niet bij neergelegd. Voor de zomervakantie ben ik naar Nettie Bom van de Eetlijn gestapt. Ik wilde kijken of ik door middel van voeding controle kon krijgen op mijn migraine aanvallen. Na de vakantie ben ik op 1 augustus gestart. Ik ben momenteel ruim 10 weken migraine vrij. Een bevrijding van heb ik jou daar!

De Eetlijn is een koolhydraatbewust programma waarbij je verder toegevoegde suikers vermijdt, tijdelijk geen zetmeelrijke producten eet, goede vetten tot je neemt zoals olijfolie, goed voor je darmen zorgt met probiotica, zoveel mogelijk schadelijke E nummers vermijdt en glutenvrij is. Heb jij regelmatig hoofdpijn of zelfs migraine, dan is het misschien ook wel jouw antwoord op de ellende. Het proberen waard lijkt me zo.

» Lees ook: voeding en migraine

 

Naar de Neuroloog

UPDATE 12/2020

Hoewel de Eetlijn echt veel voor me deed, heeft het mijn migraine niet volledig weggenomen. Inmiddels zijn we 2 jaar verder en heb ik weer elke 2 weken migraine en elke dag hoofdpijn er bovenop. Het is om gek van te worden. Ik laat de suikers weer staan omdat teveel suiker voor mij ook een trigger bleek.

Begin januari 2021 volgt een afspraak met de Neuroloog. Hopelijk dat die een nieuwe invalshoek of oplossing weet waar we tot nu toe nog niet aan gedacht hadden.

Ik word elke ochtend wakker met hoofdpijn en spanning in mijn kaak. Een vriendin opperde dat ik wel eens CMD ofwel Cranio Mandibulaire Dysfunctie kan hebben. De volgende stap is het maken van een afspraak met een fysiotherapeut die hierin gespecialiseerd is.

CMD kan veroorzaakt worden door hevige en langdurige stress. Iets wat ik wel herken van de laatste maanden.

Echter, de neuroloog kon mij niet verder helpen. Daarvoor moest ik elke week migraine hebben en ik had het elke 2 tot 3 weken. Vanwege Corona heeft de neuroloog mij alleen telefonisch gesproken.

 

Naar de Orthomoleculair therapeut

UPDATE 01/2023

Vorig jaar mei had ik weer elke 2 weken migraine. De hel was weer terug. Iemand raadde mij aan om een zogenaamde EMT test te laten doen bij een Orthomoleculair therapeut. Dat heb ik gedaan en daar kwam uit dat ik voor 90% lactose-intolerant ben en voor 45% gluten intolerant. Ik ben daarna direct deze 2 gaan weren uit mijn voedingspatroon en ben supplementen gaan slikken als B12, magnesium, etc.

Ik voel me sindsdien fantastisch en heb volgens mijn man veel meer energie dan voorheen. Ik heb nog steeds migraines, maar soms pas na 3 maanden en ze duren vaak maar 1 of 2 dagen in plaats van 2 tot 3 en na inname van een Zolmitriptan per 24 uur kan ik heel goed functioneren. Dat ik af en toe nog wel migraines heb, komt denk ik doordat ik toch af en toe smokkel met de lactose en de gluten of mijn inname van suikers net iets te hoog heeft gelegen. Ik krijg niet direct een reactie, maar het stapelt zich op.

Maar echt… ik ben en voel me zoveel beter dan een jaar geleden!