Kan jij het? Je ogen sluiten voor de berg was die er ligt of de vieze afdrukken van handen op de deurposten, blubberige voetstappen op het laminaat of een vaatwasser die in- of uitgeruimd moet worden? Kan jij gewoon een keer de boel de boel laten en doen waar je zelf op dat moment zin in hebt? Lekker met je kinderen een troep maken in de keuken en koekjes bakken of gewoon even lekker met een boek op de bank? Je hebt tenslotte al de hele dag hard gewerkt. Waarom zou je die spaarzame momenten die je even voor jezelf hebt of kunt relaxen, verspillen aan het huishouden? Of verspillen aan je misplaatste schuldgevoel dat je inderdaad met dat boek op die bank zit in plaats van je in het huishoudelijk zweet te werken?

 

Het is een zelf opgelegd moeten

“Maar je moet toch elke dag stofzuigen?”, hoor ik regelmatig. Of ook een goede: “ja, maar ik kan dan niet want ik moet vanmiddag de badkamer/keuken soppen”. En dan denk ik: van wie moet dat? Wie zegt dat je dat elke dag móet doen? Dat je elke dag een was moet draaien, dat je toch zeker eens in de 3 dagen de bedden moet verschonen, dat je die badkamer juist nu moet soppen. Dat heb je jezelf opgelegd, want ik kan me niet voorstellen dat er iemand is die ’s avonds tegen je zegt: “heb je vandaag de badkamer niet gesopt?” En als je die iemand wel in huis hebt…hmmm… ik zou ‘m snel buiten de deur zetten. ?

Misschien is of was je moeder een poetser en heb je het van haar geleerd? Ik had zo’n moeder niet. En ik ben er zelf ook geen. Sterker nog, ik ben een slechte huisvrouw. Ik heb er een bloedhekel aan en dus ga ik het liever uit de weg. Ik doe het hoognodige en datgene waar ik zelf last van heb. En ja, soms krijg ik het dan op mijn heupen en dan moet alles weer strak, opgeruimd en schoon.

 

Geen last van schoonmaakwoede

Maar gelukkig heb ik daar weinig last van en zijn die momenten schaars?. Vaak is er een direct aanwijsbare oorzaak van mijn plotselinge schoonmaakwoede. Een verjaardag bijvoorbeeld of een etentje waarbij gasten komen. Of het komt door de chaos in mijn hoofd dat ik besluit dat een opgeruimd huis me meer rust geeft.

En natuurlijk pak ook ik af en toe een schoonmaakdoekje, schrob de wc en maak de wasbak in de badkamer weer blinkend schoon. Ik vind het alleen zo jammer, dat je er maar zo kort lol van hebt.

 

Toch blijven er dingen die ik niet belangrijk vind. Zoals gezeemde ramen. Ik heb er rolgordijnen voor hangen. Het schoonmaken zou ik dan doen voor de mensen die langs ons huis lopen. Ehhh… die heb ik dus al jaren niet meer gezeemd, dat begrijp je ?

 

De foto van moeder met kinderen in de keuken komt van Shutterstock: by Hrecheniuk Oleksii