Afgelopen 2 jaar hebben we af en aan thuis gezeten en is het thuiswerken veel meer ingeburgerd dan in de jaren daarvoor. Dat wat voorheen nooit kon, kan nu inmiddels wel. Het online beeldbellen is door iedereen omarmd. We hoeven niet zo nodig bij elkaar in een ruimte te plakken voor een vergadering. We hebben tenslotte gemerkt dat het online net zo goed kan, dat het vele reisuren scheelt, veel relaxter is en dat het ook nog eens goed is voor ons leefklimaat.

Kortom, thuiswerken zal niet meer weggaan. En als je dan toch een fijn kantoor aan huis hebt of wilt maken, let dan vooral even op deze dingen.

Dit zijn gewoon slimme tricks voor thuiswerkers.

 

Snel internet, bellen en een TV abonnement in één

Omdat mijn man ook ging thuiswerken, onze dochter vanuit huis haar lessen moest volgen én ik ook de hele dag online was, moesten we gewoonweg overstappen naar een snellere internetverbinding. De internetverbinding die we hadden, voldeed echt niet meer. Meer dan eens moesten we online vergaderingen en lessen onderbreken, omdat de internetverbinding vastliep. We hebben toen gekeken naar een alles in éen pakket en vooral gekeken naar de verschillende prijzen bellen en internet.

In ons huishouden waren we er heel laat mee: alles in 1 bellen en internetten. Pas toen ik me begon te ergeren aan het langzame internet dat we eerst hadden, ging ik me eens verdiepen in nieuwe contracten en wat bleek… Internetten en bellen pakketten met alles in 1 prijzen zijn veel goedkoper dan apart bellen en apart internet.

Op zich logisch natuurlijk, maar zo gaat het wel vaker in het leven. Pas als je er tegenaan loopt, gaan dingen veranderen

 

Een wifi versterker voor internet op lastige plekken

Heb je eenmaal zo’n internet, bellen en TV abonnement afgesloten, maar heb je alleen beneden een stabiele wifiverbinding en valt deze boven nog wel eens weg, dan kan je daar een wifi versterker plaatsen. Ook handig als je bijvoorbeeld in je slaapkamer Netflix wilt kijken of buiten op het terras wilt werken. Je hebt alleen een stopcontact nodig en je kan door heel het huis een stabiele internetverbinding realiseren.

 

Een goede webcam is een must

De camera op je laptop is vaak van slechte kwaliteit. Zeker wanneer het licht onvoldoende is, zie je gezichten maar middelmatig en erg korrelig. Daarom is een goede webcam echt een must. Zelf heb ik een Logitech webcam aangeschaft in stereo. De camera is ook bij slecht licht heel scherp en het geluid is fantastisch. Aanrader dus. Je koopt de Logitech C920S nu voor nog geen 80 euro. En voor deze camera betaalde je anderhalf jaar geleden toen iedereen thuis zat dus meer dan 200 euro!

Het vraag en aanbod principe was duidelijk te merken bij dit product. In heel de wereld was er een groot leveringsprobleem. Wachttijden van 3 – 6 maanden waren er niks bij.

 

Een fijn thuiskantoor is een must

Probeer een werkplek te creëren waarbij je genoeg (gefilterd) daglicht hebt en maak het gezellig met wat planten. Je werkt altijd beter in een opgeruimde en gezellige werkplek. En daarbij… planten zorgen voor wat extra zuurstof, die je tijdens zo’n thuiswerkdag wel kunt gebruiken.

Zelf werk ik aan de keukentafel. Dat is gezelliger voor de hond én ik heb alles bij de hand. Maar ik zorg er wel voor dat ik op een goede stoel zit.

 

Hou je werkhouding in de gaten

Een tip die ik iedereen kan meegeven, is om je werkhouding in de gaten te houden. Als je net als ik aan de keukentafel zit, dan kan je al snel een verkeerde houding aannemen. Heel handig is om in dat geval een laptopverhoging aan te schaffen met een apart toetsenbord en muis. Hierdoor staat het scherm van je laptop op ooghoogte en hoef je dus niet je nekspieren te belasten. Dat scheelt een hoop nekklachten en hoofdpijn aan het einde van de dag. Een muis gebruiken, is beter voor je hand en arm dan het gebruik van de touchpad van je laptop de hele dag. Investeer daarom even in een laptopstandaard, een muis en muispad voordat je vanuit huis gaat werken.

Met je laptop op schoot op de bank is overigens echt een no-go. Je hebt dan aan het einde van de dag hoofdpijn van de gespannen spieren in je schouders en nek.

 

Heb jij een goede thuiswerkplek gecreëerd?