Ben je iemand die gaat voor zekerheid, elke maand hetzelfde bedrag op haar bankrekening wil zien, in mei vakantiegeld, geen dag zonder collega’s kan, dan is zelfstandig ondernemerschap waarschijnlijk niets voor jou. Krijg je daarentegen van het idee van zelf je uren indelen, je eigen marketingvrouw, administratief medewerker, ontwerper, verkoper, social media beheerder, inkoper, etc. zijn al vleugels en zin om de werkdag te beginnen, dan is het zelfstandig ondernemerschap zeker wat voor jou.

 

Ondernemend of afwachtend

Het ondernemerschap zat er bij mij al vroeg in. Ik had als kind al handeltjes. Ik bakte poffertjes voor een kwartje, organiseerde een buurtcircus waarvoor een gulden betaald moest worden als entree (inclusief ranja en chips). Maar ik moest ook al vroeg financieel onafhankelijk worden, dus zocht ik een baan. 25 jaar werkte ik voor werkgevers en niet onverdienstelijk moet ik zeggen. Ik bracht een aardig salaris mee naar huis en ik hoefde echt nergens op te letten. Maar of ik nou écht gelukkig was? Ik voelde me ook alleen maar op mijn plaats als ik volledig vrij werd gehouden in mijn werk en hoe ik deze uitvoerde. En dat botste nog wel eens.

Ik had waarschijnlijk mijn ondernemerschap niet opnieuw ontdekt als ik niet in 2013 ontslagen werd. Mijn wereld stond op z’n kop. De reorganisatie kwam volledig als een verrassing.

 

ZZP-er uit noodzaak of uit keuze

Het vinden van een baan als 43 jarige was op dat moment niet te doen. Ik heb 2 jaar lang dagelijks de blubber gesolliciteerd en het lukte me niet om een baan te vinden. Zelfs op minder geschoolde banen maakte ik geen kans. Na anderhalf jaar solliciteren voelde ik de bui al hangen en ben ik een HBO cursus online marketing gestart. En ik ging mijn mogelijkheden verder onderzoeken. Als ik dan geen leuke baan kon vinden, dan zou ik die baan zelf wel creëren.

Mijn ondernemerschap was dus noodgedwongen, maar het bleek de beste keuze die ik had kunnen maken. Eindelijk doe ik wat ik al die jaren al had moeten doen. Zelfstandig ondernemer zijn.

Dingen lopen zoals ze moeten lopen, denk ik dan. Natuurlijk had ik bij nader inzien liever gezien dat ik al vroeger in mijn leven voor het zelfstandig ondernemerschap had gekozen. Maar dan had ik ook niet de ervaring meegenomen die ik nu heb.

 

Mijn ondernemingen:

Inmiddels heb ik 4 ondernemingen.

  1. Linea Recta Online: mijn online marketing opleiding kwam goed van pas toen ik in 2015 startte met Linea Recta Online. In eerste instantie bood ik alle online marketing diensten aan die je maar kun verzinnen, maar inmiddels heb ik het “beperkt” tot social media content beheer & advertising en content creatie.
  2. website4mama.nl: mijn 2e onderneming die ik in 2015 startte. Op dit online platform voor moeders met jonge kinderen t/m 12 jaar schrijf ik samen met een team van 10 bloggers bijna dagelijks blogs en verzamelde ik leuke webshops. Website4mama.nl mag maandelijks rekenen op gemiddeld 25.000 unieke bezoekers en heeft een betrokken aanhang op social media.
  3. Blogger by Nature: in 2017 startte ik samen met vriendin en collegablogger Joyce van de Pas van mamsatwork.nl dit kenniscentrum voor bloggers. Samen met Marguerita Bisschop van Marstyle.nl organiseren we jaarlijks een kennisevent voor bloggers. Maar er borrelen nog allerlei ideeën die Joyce en ik hopelijk de komende tijd handen en voeten kunnen geven.
  4. Ongeveertig.nl: dit online magazine voor vrouwen van 40-plus is mijn laatste project en onderneming. Ik merk dat ik mijn eigen doelgroep bij website4mama.nl ontgroei. En om de inspiratie te blijven voelen en vloeien, wilde ik een nieuw blog om mijn tanden in te zetten. Ongeveertig was geboren.

Het is fijn als je onderneming eindelijk goed draait en je in je inkomen kan voorzien en het is ook heel leuk om weer een onderneming van 0 op te starten. Maar bij deze 4 hou ik het hoor. Je kan je zelfs afvragen of 4 niet veel te veel is. Tijd zal het leren.

 

Meer uren voor jezelf dan voor een baas

Als zelfstandig ondernemer werk ik veel meer uren dan dat ik ooit voor een werkgever heb gedaan. Toen ik de 60 uur in de week aantikte, floot ik mezelf terug. Ik werd er geen prettiger mens van. Ik probeer het nu bij 40 te houden, hoewel ik zondagochtend toch nog wel vaak even de laptop pak om voor de komende week social media in te plannen en blogs te schrijven.

Maar ik heb tegelijkertijd zoveel meer voldoening van mijn harde werken dan in de 25 jaren daarvoor.  

 

Tijd voor gezin, werk én mezelf

Het ondernemerschap heeft me veel gebracht. Ik ben, sinds onze dochter 6 is, thuis als zij thuis komt. Overblijven en buitenschoolse opvang is niet nodig. Zij vindt dat heel fijn. Ik sta niet in een spagaat omdat ze ziek is, naar de tandarts moet, naar de orthodontist, een speeldate heeft of plotseling een studiedag. Ik werk eromheen. Die jaren dat we samen hebben gehad, pakken ze ons nooit meer af.

Zelf geniet ik van het feit dat ik ’s ochtends eerst naar de fitness kan voordat ik aan het werk ga. Daardoor ga ik ook heel consequent 3x in de week. Ik voel me er goed bij. Een goed begin van de dag en daardoor ben ik de rest van de dag ook zoveel productiever.

 

Wat ik moest leren als zelfstandig ondernemer

Het enige minpuntje van een eigen bedrijf is dat je altijd aan het werk bent/lijkt. Ik heb moeten leren, dat ook ik vakantie verdien. Dat ook ik best een week of zelfs 2 ? zonder mail en internet kan. Dat die lezers echt wel weer terugkomen als ik weer aan het werk ben en elke dag een blog online heb. Dat tijd voor jezelf en je gezin dan echt even voor gaat.

En in mijn geval betekent vakantie inderdaad dat ik zeker de helft minder inkomen heb, dan in een “normale” maand. Maar daar staan zoveel plussen tegenover. Ik zou met niemand willen ruilen.

Is het zelfstandig ondernemerschap iets voor jou?

 

De afbeelding is van Shutterstock: by gpointstudio