Waterontharders zijn een populaire aanvulling op huishoudens met hard water. Hard Water bevat een hoge concentratie mineralen, waaronder kalk en magnesium. Deze mineralen kunnen zich ophopen in leidingen, boilers, wasmachines en andere apparaten die water gebruiken. Dit kan leiden tot verkalking, stroperigheid en andere problemen. Een waterontharder verwijdert deze mineralen uit het water, waardoor het water zachter en gemakkelijker te gebruiken wordt.

Er zijn twee manieren om dit te doen, namelijk met een anionische resine of met een kationische resine. Beide methoden hebben verschillende voordelen.

 

De anionische resine

Een anionische resine is een gelijksoortige kunststof die de kalk in het water aantrekt en vasthoudt. Dit soort resine heeft de voorkeur omdat het de kalk in het water niet alleen aantrekt, maar ook vasthoudt. Dit is een groot voordeel ten opzichte van een kationische resine, die alleen de kalk in het water aantrekt. Een ander groot voordeel van een anionische resine is dat het de kalk niet alleen uit het water haalt, maar ook uit leidingen en andere metalen. Dit is een groot voordeel, want kalk kan leidingen en andere metalen beschadigen.

 

De kationische resine

Een kationische resine is een kunststof die de kalk in het water aantrekt, maar niet vasthoudt. Dit is het grootste nadeel van een kationische resine. Een ander nadeel van een kationische resine is dat het de kalk niet uit leidingen en andere metalen haalt. Dit betekent dat, als de kalk in het water hardnekkig is, het mogelijk is dat de kalk de leidingen en andere metalen beschadigt.

Als je waterontharder gaat kopen, is het dus belangrijk om te kiezen voor een anionische resine. Dit is de beste manier om ervoor te zorgen dat het waterontharder goed werkt.

 

Waterontharders bieden een aantal voordelen, waaronder:

 • Een langere levensduur van apparaten die water gebruiken, omdat er minder kalkaanslag in de apparaten achterblijft
 • Gemakkelijker schoonmaken, omdat de kalkaanslag die er zit, makkelijker te verwijderen is
 • Zachter en schoner wasgoed, omdat hard water minder zeep en wasmiddel nodig heeft om schoon te worden
 • Minder kalkaanslag in potten, pannen en glazen
 • Minder kans op lekkage, omdat kalkaanslag de leidingen kan beschadigen
 • Kalkaanslag op sanitair, tappijnen, wasmachines en andere apparaten wordt voorkomen.
 • Een waterontharder bespaart geld omdat er minder vaak sanitair en apparaten hoeven te worden schoongemaakt of vervangen.
 • Waterontharders verminderen kalkvorming in leidingen, waardoor er minder kans is op lekkage.
 • Water dat door een waterontharder is behandeld, is zachter en voelt fijner aan op de huid.

Lees ook: Radar waterontharders

 

Dingen waar je op moet letten bij het kopen van een waterontharder:

 • Ga je een waterontharder kopen, koop er dan een met een capaciteit die past bij het verbruik in huis. Er zijn waterontharders met een capaciteit van 300 tot 50000 liter per dag.
 • Het is belangrijk om te weten hoeveel kalk er in het water zit. Dit wordt uitgedrukt in graden dH (Deutsche Hardheidsgrad).
 • Kies de juiste techniek. Er zijn waterontharders met een anionische resine en kationische resine. Beide technieken hebben voor- en nadelen.
 • Let op de garantie. Sommige waterontharders hebben een garantie van 5 jaar, maar er zijn ook waterontharders met een garantie van 10 jaar.

 

Waterontharders zijn relatief eenvoudig te installeren en te onderhouden, en kunnen een waardevolle toevoeging zijn aan elk huishouden met hard water.