Wanneer je last hebt van jeuk, kan dat heel vervelend zijn. Ze zeggen wel eens aanhoudende jeuk is erger dan pijn. En dat is ook zo. Je hebt vast wel eens een insectenbeet gehad die dagen achtereen jeukte of een eczeem die maar niet overging waar je knettergek van werd.

Het is belangrijk om te weten wat je kunt doen om de jeuk zo snel mogelijk te verzachten of zelfs te elimineren. In dit artikel hebben we enkele tips voor je verzameld die je misschien kunnen helpen.

 

10 tips tegen jeuk of voorkoming van jeuk

 

  1. Gebruik een hydraterende crème of lotion

Een van de beste manieren om jeuk te verzachten is door je huid goed te hydrateren. Gebruik hiervoor een hydraterende crème of lotion en smeer je huid dagelijks in. Dit zal de jeuk helpen verzachten en kan ervoor zorgen dat de jeukklachten in de loop van de tijd minder worden.

 

  1. Gebruik een anti-jeukmiddel

Er zijn verschillende anti-jeukmiddelen op de markt die je kunt gebruiken om de jeuk te verzachten of zelfs te elimineren. Het is belangrijk om een middel te kiezen dat geschikt is voor je huidtype. Sommige anti-jeukmiddelen zijn in de vorm van een crème of lotion, terwijl andere middelen in de vorm van een spray of gel worden aangeboden.

 

  1. Gebruik een koud kompres

Een koud kompres kan ook helpen om de jeuk te verzachten. Leg hiervoor een koud kompres op de aangedane huid en laat het voor enkele minuten liggen. Verwijder het kompres vervolgens en herhaal dit tot de jeuk verdwenen is.

 

  1. Gebruik een antihistaminicum

In sommige gevallen kan de jeuk veroorzaakt worden door histamine. Histamine is een stof die door het lichaam wordt aangemaakt in reactie op allergieën. Wanneer je last hebt van histamine-geïnduceerde jeuk, kan het gebruik van een antihistaminicum helpen om de jeuk te verminderen.

 

  1. Gebruik een luchtbevochtiger

Een luchtbevochtiger kan ook helpen om de jeuk te verminderen. Luchtbevochtigers helpen de huid hydrateren en kunnen ervoor zorgen dat de jeukklachten in de loop van de tijd minder worden.

 

  1. Neem een (niet te) warm bad

Een (niet te) warm bad kan ook helpen om de jeuk te verminderen. Voeg een half kopje baking soda toe aan het badwater om de jeuk te verzachten. Baden in een bad met kokosolie of amandelolie kan ook helpen om de jeuk te verzachten.

 

  1. Gebruik een haarlotion bij jeuk aan de hoofdhuid

In sommige gevallen kan de jeuk veroorzaakt worden door droge haren. Gebruik daarom een haarlotion of -olie om de jeuk te verminderen. Haarlotion of -olie hydrateert de haren en kan ervoor zorgen dat de jeuk in de loop van de tijd minder wordt.

 

  1. Drink voldoende water

Het is belangrijk om voldoende water te drinken wanneer je last hebt van jeuk. Voldoende water drinken helpt je huid hydrateren en kan ervoor zorgen dat de jeuk in de loop van de tijd minder wordt.

 

  1. Gebruik een huidolie

Huidolie kan helpen om de jeuk te verminderen. Olie hydrateert de huid en kan ervoor zorgen dat de jeuk in de loop van de tijd minder wordt. Het beste is een ongeparfumeerde huidolie te gebruiken.

 

  1. Overweeg een medische behandeling

In sommige gevallen kan een medische behandeling nodig zijn om de jeuk te verminderen. Sommige middelen kunnen bijvoorbeeld helpen om de histamine-productie te verminderen. Andere middelen kunnen helpen om de jeuk te verzachten of zelfs te elimineren.

 

Blijf niet te lang doorlopen met aanhoudende jeuk. Het kan je nachtrust verpesten en daardoor op termijn ook je humeur. Dus ga op tijd naar de huisarts als de jeuk niet overgaat of zelfs erger wordt.