Heb je een lange reis voor de boeg, dan is het goed om eens stil te staan bij de vraag hoe je die het beste doorkomt zonder gezondheidsklachten. Vaak zijn die gezondheidsklachten tijdelijk, maar soms kan je er echt lang last van houden en dat kan je vakantie dan behoorlijk verstieren. Niets is zo vervelend als je op plaats van bestemming nog dagen last houdt van dikke benen en dat je sandaaltjes knellen vanwege opgezette voeten.

Zo drinken veel mensen veel te weinig tijdens de reis, want zit je lang in een vliegtuig of in de auto dan wil je ook zo min mogelijk naar het toilet. Logisch, maar toch niet echt verstandig. Ook zit je lange tijd stil, wat de bloedsomloop niet ten goede komt. Het gevolg zijn vaak dikke enkels en onderbenen. Soms zo erg dat Oedeem ontstaat, wat een enorme vochtophoping is in benen, maar soms ook in handen. Je hart krijgt het dan extra te verduren om al dat vocht weer weg te krijgen.

Hoe kan je tijdens de reis je lijf zo gezond mogelijk houden? Hier wat tips:

  1. Blijf gewoon minimaal anderhalve liter per dag drinken. En bij voorkeur water. Dan maar wat vaker stoppen onderweg of wat vaker naar dat nare toilet in het vliegtuig. Hou er rekening mee dat het klimaat in een vliegtuig je sowieso uitdroogt. Dus drinken!
  2. Stop regelmatig en niet alleen als je moet tanken. Doe wat rek en strek oefeningen, buig door je hurken, gooi je knieën omhoog alsof je een hoge trap beklimt. Probeer gewoon je hartslag wat te verhogen, want door je bloed harder te laten pompen wordt overtollig vocht makkelijker afgevoerd.
  3. In het vliegtuig is bewegen iets lastiger. Maar ga je toch een sanitaire stop maken, doe dan onderweg gelijk wat oefeningen of doe wat squats boven het toilet.
  4. Wat ook kan helpen, vooral tijdens lange vliegreizen, is het gebruik van compressiekousen. Die kousen zitten strak om je onderbenen heen, waardoor het vocht niet kan zakken en de bloedafvoer wordt gestimuleerd. Tip: ook handig als je een vooral zittend beroep hebt en aan het einde van de dag je sok-afdrukken in je enkels terugvindt.
  5. En last but not least… Eet veel groenten en fruit gedurende de reis. Deze fruitsoorten staan bekend om hun vochtafdrijvende eigenschappen: ananas (niet uit blik), druiven, aardbeien, peer, perzik, cranberries en kiwi’s. Qua groenten kan je denken aan: asperges (maar dat is alleen vers echt lekker, dus niet geschikt om mee te nemen in een vliegtuig), wortelen, kool, komkommer, radijsjes, etc.

En een laatste tip… Deze spreekt wel voor zich zou je denken, maar heel veel mensen eten het gedurende de dag teveel: zout! Vermijd zoveel mogelijk zouthoudende etenswaren voor en tijdens de reis. Sowieso is zout heel slecht voor je en eten we er veel te veel van.

Lees ook: hoeveel water moet je drinken per dag?

 

De afbeelding van een vliegtuig is van Have a nice day Photo by Shutterstock