Met zoveel werkzame begrafenisondernemingen kan het moeilijk zijn om een begrafenisonderneming te kiezen die perfect aan de behoeften van jouw familie voldoet. Bovendien kan gebrekkig onderzoek naar verschillende uitvaartondernemers ertoe leiden dat je vele duizenden euro’s betaalt voor een begrafenisdienst die je elders veel minder zou kosten. Als je echter jouw opties grondig onderzoekt en deze stappen volgt, zul je beter in staat zijn om met een minimum aan stress en frustratie een kwaliteitsvolle en rendabele begrafenisonderneming te vinden.

1. Bepaal welke uitvaartdiensten je af wilt nemen

Het is belangrijk om eerst goed te beslissen wat voor soort begrafenisdiensten je voor jouw dierbare wilt. Je kunt hierbij afvragen of een traditionele begrafenis met open kist of een eenvoudiger urnenbegrafenis voldoet. Begin met jezelf vertrouwd te maken met de verschillende soorten diensten die uitvaartcentra aanbieden en kies de optie die het beste bij de behoeften van de familie en dierbare past.

2. Hulp inschakelen

Zodra je een lijst hebt van punten die moeten worden afgewerkt, kan het slim zijn om hulp te vragen aan naasten om verschillende taken uit te voeren. Door verschillende taken aan vrienden en familie te delegeren, kun je een meer gemeenschapsgericht evenement creëren en jouw eigen last verlichten. Je kunt ook in samenspraak beslissen welke uitvaartonderneming het beste is voor de ceremonie.

3. Stel een budget vast voor de begrafenis

Zodra je hebt nagedacht over welke diensten je wilt, moet er gekeken worden of wat precies past binnen het vooraf bepaalde budget. Vaak is de afgesloten uitvaartverzekering hierin leidend. Hierbij moet worden nagegaan wat alle diensten en randzaken precies kosten, van de bloemen voor begrafenis tot kosten van de grafkist of urn, alle aspecten moeten in het budget mee worden genomen. Aangezien dit een aanzienlijke investering zal zijn, is het slim om op de hoogte te zijn van de verscheidene prijzen zodat het budget niet wordt overschreden.

4. Start de zoektocht online

Door online te zoeken naar uitvaartcentra, begraafplaatsen, bloemisten en andere plaatsen in jouw buurt, kun je een globaal overzicht maken van de mogelijkheden. Wil je bijvoorbeeld een culturele of religieuze begrafenis organiseren? Gebruik dan een vooraf bepaalde zoekfilter om te zien of de uitvaartondernemer een band heeft met de cultuur van jouw dierbare of op zijn minst kennis heeft van de relevante uitvaartgebruiken.

5. Vergelijk de kosten

Het is in de uitvaartindustrie meestal niet gebruikelijk om prijzen op websites van begrafenisondernemingen te vinden, maar het is natuurlijk wel de moeite waard om uit te zoeken of zij hun prijzen of algemene FAQ’s publiceren voordat je contact opneemt. Wanneer je een lijst hebt van alle diensten die je wilt afnemen en het beschikbare budget hebt besproken, zorg ervoor dat de uitvaartondernemer alle prijzen duidelijk en open vermeldt, anders kun je wellicht met verborgen kosten worden geconfronteerd.

Heb je eenmaal de uitvaartonderneming gevonden waar je een goed gevoel bij hebt, laat hen dan vooral het werk uit handen nemen. Daar zijn ze tenslotte voor.