Heb je ooit wel eens een coach ingeschakeld? Zelf ben ik lange tijd geleden burn-out geweest en een coach heeft toen enorm geholpen. Ook later heb ik coaching gehad: loopbaancoaching, persoonlijke coaching en business coaching.

In dit artikel ga ik met je bespreken waarom het inschakelen van een coach voor je werk of persoonlijke ontwikkeling nuttig kan zijn, hoe je de juiste coach kunt vinden en wat je kunt verwachten van een coachingstraject.

 

Waarom zou je een coach inschakelen?

Er zijn verschillende redenen waarom je een coach zou kunnen inschakelen voor je werk en/of persoonlijke ontwikkeling. Misschien loop je vast in je carrière en weet je niet welke stappen je moet zetten om verder te komen. Of misschien wil je jezelf ontwikkelen op een bepaald gebied, zoals leiderschap of communicatievaardigheden. Het kan ook zijn dat je dreigt burn-out te raken en daarbij hulp nodig hebt.

Een coach kan je ook helpen bij het aanpakken van specifieke problemen op de werkvloer. Misschien heb je moeite met het managen van je tijd of worstel je met stress en burn-out klachten. Een coach kan je helpen om deze problemen aan te pakken en beter om te gaan met stressvolle situaties.

Niet altijd wordt een coach vanuit de werkgever vergoed. Heb je wel zo’n werkgever, dan is dat wat mij betreft een blijvertje  😉 . Wat mij betreft zou elke werkgever serieus hiermee om moeten gaan. Het zou heel veel uitval vanwege stress kunnen schelen.

 

Hoe vind je de juiste coach?

Als je besluit een coach in te schakelen, is het belangrijk om de juiste coach voor jouw behoeften te vinden. Er zijn veel verschillende coaches beschikbaar die zich richten op verschillende gebieden, zoals loopbaancoaching, leiderschapscoaching, of persoonlijke ontwikkeling. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om de juiste coach voor jou te vinden:

  • Bepaal je doelen en behoeften: wat wil je bereiken met coaching? Wil je een specifiek probleem aanpakken of jezelf ontwikkelen op een bepaald gebied? Het is belangrijk om je doelen en behoeften duidelijk te hebben voordat je op zoek gaat naar een coach.
  • Zoek naar coaches die gespecialiseerd zijn in jouw gebied van interesse: gebruik zoektermen die gerelateerd zijn aan jouw doelen en behoeften om coaches te vinden die gespecialiseerd zijn in jouw gebied van interesse.
  • Lees reviews en testimonials van voormalige klanten om een idee te krijgen van hoe effectief de coach is in het bereiken van resultaten.
  • Plan een kennismakingsgesprek met de coach om te zien of er een klik is en om te bepalen of de coach de juiste persoon is om jou te helpen je doelen te bereiken. Die klik is heel belangrijk!

Check dus ook even bij je werkgever of zij ervaring hebben met een bepaalde coach.

 

Wat kun je verwachten van een coachingstraject?

Een coachingstraject is een persoonlijk proces dat is afgestemd op jouw behoeften en doelen. Hier zijn enkele dingen die je kunt verwachten tijdens een coachingstraject:

  • Een intakegesprek waarin je jouw doelen en behoeften bespreekt met de coach.
  • Het stellen van duidelijke doelen en het maken van een plan van aanpak om deze doelen te bereiken.
  • Het identificeren van belemmeringen en obstakels die je tegenkomt en het ontwikkelen van strategieën en skills om deze aan te pakken.
  • Het ontvangen van feedback en ondersteuning van de coach om je voortgang te monitoren en aan te moedigen.
  • Het werken aan het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het toepassen van deze vaardigheden in de praktijk.
  • Het regelmatig evalueren van je voortgang en het aanpassen van het plan van aanpak indien nodig.

Het coachingstraject kan variëren in lengte en intensiteit. Het kan enkele weken tot enkele maanden duren, afhankelijk van de aard en omvang van de uitdagingen die je wilt aanpakken. Je kan je zo voorstellen dat een burn-out langer nodig heeft dan een traject om beter om te leren gaan met kritiek: ik noem maar even wat.

 

Is het inschakelen van een coach de moeite waard?

Overweeg je om een coach in te schakelen voor je werk? Het kan zeker de moeite waard zijn, vooral als je worstelt met specifieke problemen of als je jezelf verder wilt ontwikkelen op professioneel gebied. Een coach kan je helpen bij het stellen van doelen, het ontwikkelen van vaardigheden, het aanpakken van belemmeringen en het verbeteren van je prestaties op het werk.

Kijk bijvoorbeeld eens bij coach Rotterdam.

In het algemeen kan coaching je helpen om meer inzicht te krijgen in jezelf, je vaardigheden en je doelen. Het kan je motiveren om actie te ondernemen en je te ondersteunen bij het bereiken van succes op professioneel gebied.

 

Mijn persoonlijke ervaring met coaching

Een coachingstraject kan heel intensief en confronterend zijn. Eerlijk: als het dat niet is, dan is heb je geen goede coach te pakken. Je gaat zo’n traject met een coach in om dingen te veranderen. En verandering doet soms een beetje pijn. Maar als je bereid bent om door die pijn heen te gaan, dan komt er een betere en lichtere situatie tevoorschijn. Ik wil niet zeggen een beter mens, want je bent al goed, maar wel een verbeterde en lichtere versie van jezelf. Dat heb ik wel zo ervaren in ieder geval.