Je bent bij de audicien geweest en de resultaten van een gehoortest heb je gelijk gekregen. Je hebt een gehoorapparaat nodig, maar kun je deze ook verzekeren? Er zijn verschillende manieren om je net aangeschafte gehoorapparaat te verzekeren. Ten eerste is belangrijk om te weten dat dit niet via je zorgverzekering loopt al zal de naam je anders doen denken. Je zorgverzekering dekt (een gedeelte van) de kosten voor de aanschaf van je hoortoestel, dit is wel afhankelijk van op welke wijze je verzekerd bent. Bij alleen een basisverzekering is het sowieso van belang dat de winkel, audiologisch centrum of ziekenhuis waar je jouw hoortoestel aanschaft een contract heeft met je zorgverzekeraar. Alleen dan is er vergoeding mogelijk vanuit de basisverzekering. Bij een aanvullende verzekering kan het zelfs zo zijn dat de aanschaf van je hoortoestel voor 100% wordt vergoed.
De zorgverzekeraar gaat ervan uit dat je hoortoestel van dusdanige kwaliteit is dat je er minimaal vijf jaren mee kunt doen, mocht je toestel binnen die jaren schade oplopen dan kun je dus niet terecht bij je zorgverzekering maar moet je op zoek naar een andere oplossing. De zorgverzekeraar vergoedt alleen een nieuw toestel bij verandering in je gehoor of als degene bij wie je het hoortoestel een geldige indicatie geeft waarom je toestel vervangen dient te worden.Gehoorapparaat verzekerd via de inboedelverzekering

Het is afhankelijk van het soort inboedelverzekering dat je hebt of eventuele schade aan je gehoorapparaat wordt vergoed door de verzekeraar. Standaard zijn bij een inboedelverzekering brand, diefstal en waterschade verzekerd. Dit is echter alleen het geval wanneer dit veroorzaakt wordt in huis. Als bijvoorbeeld je hoortoestel tijdens de afwas in het water valt of je gehoorapparaat op de grond valt en kapot gaat dan valt dit niet onder de standaarddekking. Voor dit soort gevallen dien je een aparte allrisk verzekering af te sluiten naast je standaard inboedelverzekering.
Een ander belangrijk punt m.b.t. de inboedelverzekering is dat bij deze verzekering alleen schades worden vergoed wanneer de schade in huis wordt veroorzaakt. Wanneer de schade buitenshuis wordt veroorzaakt dan wordt deze niet gedekt door de inboedelverzekering, denk bijvoorbeeld aan tijdens een wandeling of eindje fietsen en het hoortoestel valt om één of andere reden op de grond en gaat kapot. Het is zelfs zo bij sommige verzekeraars dat schade veroorzaakt in de tuin of op het balkon ook niet onder de inboedelverzekering valt gezien dit ook buiten is. Lees daarom je polis even goed door of dit ook voor jou geldt. Het is bij veel verzekeraars wel mogelijk om een zogenoemde buitenshuisdekking af te sluiten. Vraag meer informatie hierover na bij de verzekeraar om te kijken welke opties zij hierin bieden aan je.Een verzekering voor je hoortoestel via de audicien

Het gehoorapparaat wat je aanschaft bij de audicien kun je ook gelijk bij aankoop verzekeren via de audicien zelf. Je betaalt dan in de meeste gevallen een extra bedrag boven op de aanschafprijs. Deze verzekering gehoorapparaat wordt vaak voor een bepaalde periode afgesloten van één tot vijf jaren. Met deze verzekering ben je gedekt voor verlies, diefstal of onherstelbare schade.
Belangrijk om te weten, veel audiciens hanteren een na-u-clausule. Deze clausule houdt in dat je eventuele schade eerst moet melden bij je eigen inboedelverzekering en dat zij eerst de schade dienen uit te keren aan je. Vergoeden zij niet de volledige 100% van het schadebedrag dan keert de verzekering via de audicien het resterende uit.