Hoe kan je vandaag de dag nou het beste geld besparen? Het leven is het afgelopen jaar veel duurder geworden. Niet alleen betalen we meer aan kleding en zijn de dagelijkse boodschappen duurder geworden. Ook stijgen de energie- en gasprijzen de pan uit. En daarbij worden de ziektekostenverzekeringen per 1 januari weer met minimaal 5 euro per maand verhoogd.

Kortom, het leven wordt duurder en dit is een goed moment om eens na te gaan waar je geld kan besparen, waarbij de grootste besparingen in en om het huis te realiseren zijn.

 

Geld besparen in en om het huis

 

Energie besparen met zonnepanelen

Het klinkt natuurlijk raar om geld uit te geven om daarna geld te kunnen besparen, maar als er ooit een moment was om het te doen, dan is het nu en wacht vooral niet langer. En dan doel ik voornamelijk op de investering in zonnepanelen. Zonnepanelen kopen doe je het beste nu. Er zijn momenteel nog zeer gunstige subsidieregelingen, zoals de teruggave van de btw en de kosten van de aanleg en van de zonnepanelen zijn niet meer zo hoog als een paar jaar geleden. Wanneer je nu investeert in zonnepanelen, dan heb je de kosten in 5 jaar terugverdiend.

Je maakt nu ook nog gebruik van de salderingsregeling. Dat houdt in dat je de energie die je in de zomer opwekt ook bijvoorbeeld in de winter kunt gebruiken. Deze regeling is verlengd tot 2023. Daarna is de bedoeling dat je opmaakt wat je opwekt op het moment dat je het opwekt. Dus dat maakt het minder aantrekkelijk, maar er zijn nog steeds manieren waarop het aantrekkelijk blijft om te investeren in zonnepanelen.

Zo kan je de opgewekte energie opslaan in accu’s en die energie dan weer gebruiken wanneer je het nodig hebt. Heb je een elektrische auto, dan kan je de accu van je auto hier ook voor gebruiken. Allemaal slimme manieren om dan alsnog veel te besparen op de energiekosten.

En wie weet gaan ze de salderingsregeling nog wel een keer verlengen vlak voor 2023. Je weet het niet…

Check hier voor meer informatie over zonnepanelen

 

Geld besparen op energie, gas en water

Heb je zonnepanelen, dan kun je op gas besparen door via inductie te gaan koken. Je bespaart daarmee gemiddeld 20 euro aan gas per jaar. Als gas flink duurder wordt, dan zal dit bedrag dus stijgen. Heb je geen zonnepanelen, dan is koken op gas momenteel nog wel goedkoper dan koken op elektriciteit.

Verder kan je veel water en gas besparen door korter te douchen. Vooral pubers willen nog wel eens de tijd uit het oog verliezen. Een zandloper voor in de douche die 5 minuten aangeeft, kan nog wel eens helpen. Gemiddeld schijnen mensen zo’n 9 minuten te douchen. Als dit tot maximaal 5 minuten wordt teruggebracht, dan kan je per huishouden ongeveer 70 euro besparen. Maar je bespaart niet alleen gas en water door korter te douchen. Als je elke dag maximaal 5 minuten doucht in plaats van die gemiddeld 9, dan bespaar je op jaarbasis 24 uur. Een hele dag!

Vervang tot slot al je verlichting door LED. Je investering in LED lampen heb je het eerste jaar terugverdiend via je energierekening. Het tweede jaar ga je dit bedrag dus echt besparen.

Een tip! Hou je maandbedrag op hetzelfde niveau en investeer het bedrag dat je aan het einde van het jaar terug ontvangt weer in nieuwe besparende producten en maatregelen. Zo bespaar je ongemerkt en doet het minder pijn in je portemonnee.