Vraag me niet hoe of waarom, maar vandaag pikte ik een stukje van ‘Koffietijd’ mee. Ik stond op het punt om weg te zappen toen ik twee mannelijke gasten ronduit over menstruatie hoorde praten. Excuse me? Ving ik dat nou goed op?! Ja hoor, er mankeerde mij niets aan mijn oren. Twee ‘stoere’ kerels spraken hun ongenoegen uit over het taboe wat blijkbaar op dit onderwerp rust.

 

Bloeden, krampen en hormonale schommelingen

Het ging over de ongemakken, hormonale schommelingen en vreselijke bloedingen. De mogelijkheid tot verlofdagen tijdens deze moeilijke dagen kwam ook ter sprake. ‘Interessant. Awkward. Oké.’ Verschillende termen die door mijn hoofd heen gingen. Het is blijkbaar zo dat vrouwen buiten hun eigen man om, niet makkelijk met andere mannen over hun maandelijkse perikelen praten. Goh, verrassend! Dat verwacht je gewoon niet! Met dat taboe moet eindelijk eens kortemetten worden gemaakt, want het is een natuurlijk verschijnsel en niet vies. De mannen geven een duidelijk signaal af en slaan de handen ineen. Bijna vertederend! Ergens hebben ze ook gelijk en is het niets om je voor te schamen en begrip vanuit het mannenkamp is ook best fijn. Maar om nou een theekransje te gaan voeren over deze aangelegenheid? Ik weet het niet…

 

Menstruatie: van mij mag het afgeschaft worden

Ehm…als ik iedere maand die ravage down under aanschouw, kan ik niet anders concluderen dan dat dit ronduit vies is. En nog veel meer wat ik hier niet zal gaan benoemen, laten we het binnen de perken houden. Ja, het is een prachtig mechanisme en het heeft een prachtig doel. Dat doel heb ik inmiddels vervuld en nu mag ik de rest van mijn menstruerende carrière iedere maand voor nop bloeden en de ongemakken doorstaan. Hoeft niet van mij. En ik hoef dit ook niet met mijn buurman te bespreken, of met mijn neef, oom of collega. Nee hoor, ik zal hen deze bloederige details wel besparen. Van mij hoeft dit taboe niet doorbroken te worden, ik voel niet de drang hier openlijk en ongegeneerd over te praten. Net zo min als dat ik het eens over die vervelende obstipatie wil hebben en die nare aambeien die dat soms tot gevolg heeft. Een onderwerp waar ik zowel niet met mannen, als met vrouwen over wil praten. Gewoon met niemand. Sommige dingen houd je liever voor jezelf en daar valt dit zeker ook onder. Oh, en het is niet zo dat ik er niet uit schaamte over wil praten. Want ik schaam me er zeker niet voor.

 

Laten we het hier eens over hebben…

Ik wil gewoon iedere maand dat het weer achter me ligt, me volstoppen met chocolade en schaamteloos mijn onuitstaanbare humeur overleven. Ik wil het wel eens hebben over die zogenaamde ‘natuurlijke gang van zaken’ die in mijn ogen hopeloos achter ligt. Heel mijn leven heb ik slechts drie eitjes in gebruik genomen en toch moet ik voor die overige talloze eitjes iedere maand weer bloeden. Over verspilling gesproken! Hoe ouderwets is dat?! Ons leven bestaat hedendaags uit de meest vooraanstaande technische hoogstandjes. Je hoeft je stem maar te verheffen en de verwarming springt aan, je favoriete liedje knalt de musicstream uit en je koffie wordt op de juiste temperatuur geserveerd. Hoe zit het dan met dat stemmetje die je baarmoeder vertelt dat het nu mag stoppen met eitjes rijpen en deze op bloederige wijze en met veel kramp je lijf uit te werken? Hoe zit het met dat knopje die mijn lijf duidelijk maakt dat ik klaar ben met broeden en dat het nu op mag houden met die menstruele cyclus? Hoe zit het met de codetaal die mijn baarmoeder en diens aanverwante kornuiten vertelt dat er geen baby’tje meer gemaakt hoeft te worden en dat mijn baarmoeder gesloten is en buiten gebruik voor dergelijke doeleinden? Verschillende malen heb ik haar dit al uitgelegd, maar dit mag niet baten. Ze trekt haar eigen plan en blijft vasthouden aan iets wat niet meer gaat gebeuren. Ik heb me er maar bij neergelegd en zal mijn tijd gewoon uitzitten.

 

Begrip van mannen is fijn

Anyway, fijn dat deze heren zo met de vrouwtjes meedenken, maar laat het menstrueren maar aan ons over. Zij hoeven zich écht geen zorgen te maken. Als ik de drang voel om het er eens lekker over mijn menstruatie te hebben, dan foeter ik mijn vent wel uit…een betere uitlaatklep is er in deze periode van de maand gewoon niet.

Lees ook: Column vroeger was alles beter

De getoonde foto is van Alexmalexra: by Shutterstock