Hoe houd je je hoofd koel op extreem warme dagen? Want warm is het de laatste dagen in Nederland! Wat zeg ik? Het is gewoon bloedverzengend heet! Ik ben niet vies van een beetje mooi weer, heerlijk juist. Maar dit is wel echt het andere uiterste en ik geloof niet dat ik deze hitte heel erg kan waarderen. Hoe houd je je hoofd nu nog koel? En de rest van je lichaam…

Dat airco’s, ventilatoren en zwembadjes verkoeling bieden en dat we voldoende moeten drinken, dat weten we allemaal. Dat douchen ook verkoeling biedt, is ook niemand onbekend. Maar wist je dat je beter een warme/lauwe douche kunt nemen in plaats van een koude? Want dan gaan de bloedvaten in je huid openstaan, wat ervoor zorgt dat de interne warmte beter afgevoerd kan worden. Bij een koude douche gebeurt het omgekeerde. Zo vernam ik uit betrouwbare bron. Dat klinkt allemaal heel aannemelijk en vooral heel intelligent, maar ik ga toch echt voor mijn eigen wijsheid: die koude douche!

Kopje thee erbij?

Al neig je naar een heerlijk glas ijskoude frisdrank, voorzie jezelf toch maar van een lekker dampend kopje thee. De hoge temperatuur zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur tijdelijk omhoog gaat. Hierop anticipeert je lichaam door de lichaamstemperatuur weer te laten dalen, waardoor je dus weer afkoelt. Enige puntje is wel, dat je je dan helemaal suf moet drinken aan thee voordat het effect heeft. Een enkel kopje thee helpt niet voor verkoeling. Dan toch maar dat ijskoude glas frisdrank…

Die dame hier uit de buurt moet ook op de hoogte zijn geweest van deze warmte/kou theorie. Die ging eens fijn een stukje hardlopen met 36 graden. Iedere calorie is er natuurlijk één! Eerst lekker opwarmen, om vervolgens lekker af te koelen? Zoiets? Het zweet brak me bij alleen de aanblik van deze sportieve dame al uit. Of nou ja, sportief? Ik noem het eerder fanatiek en….dom. Aan alle kanten wordt aangeraden om je vooral niet veel in te spannen, daar kan ik me ook wel vinden. Dus ik doe zo min mogelijk.

Wat er niet is, is er ook niet

Het kan ook helpen om de warmte flink te bagatelliseren. Gewoon doen of je neus bloedt en of die verzengde hitte er niet is. Koek, koek…mijn naam is haas. Toegegeven, dit is nou niet de meest effectieve manier voor verkoeling. Het zogenaamde ‘Roze olifant effect’ treedt hiermee in werking: Door er vooral niet aan te denken, ben je er juist mee bezig.

Ik kan je wel aanraden om je hoofd voor- danwel in de vriezer te hangen. Kom hierbij niet in de verleiding om je tong uit te steken, de kans is aanwezig dat deze dan vast blijft plakken aan het ijs. Dat is niet wat je wil. Het kan zijn dat je er aan het einde van de dag een venijnig hoofdpijntje aan over hebt gehouden en ik kan je ook niet garanderen dat je vriezer niet ontdooit. Daarnaast is het effect uiterst kortstondig, want zodra je je hoofd uit de vriezer trekt, word je weer bevangen door de hitte die er nog steeds blijkt te zijn. Wegen de risico’s op tegen de voordelen? Maak zelf je afweging maar.

Shop till you drop

Over diepvriezen gesproken. In de supermarkt op de hoek hangt ook een niet te versmaden diepvriesklimaat! Toen ik er vanochtend mijn boodschapjes ging doen, wilde ik er niet meer weg. Dit is niet alleen het geval in de supermarkt op de hoek. Vrijwel iedere winkel hanteert een heerlijk verkoelend klimaat. Dat wordt dus ordinair winkelen. Of je verschansen in een pashokje ofzo. De hele dag…met wijn enzo. Dan verandert die spiegel vanzelf in een lachspiegel en heb je de dag van je leven.

Tijd voor een metamorfose

Hebben we het al over die ondingen gehad? Die ondingen die je door de hitte voor je gevoel metamorfoseren in een wandelende rollade? Oftewel, den bustier, of in de gewone spreektaal: de bh. Met deze temperaturen worden die dingen onuitstaanbaar! Helemaal gek word ik van die bandjes die in mijn huid snijden door de hitte en het zweet die voor een vernietigend effect zorgen. Niet te doen! Ritueel verbranden die dingen (niet letterlijk natuurlijk, anders is er weer gevaar voor nog hoger oplopende temperaturen of brand!) en verruilen voor een bikinitop of een eenvoudige katoenen top. Ja hoor, gewoon onder je shirtje. Zo krijgen de dames toch de nodige ondersteuning, zonder de ongemakken van een knellende bustier. Aanrader! Als je van een bikinitopje en/of een katoenen topje ook niet de gewenste verlichting krijgt en besluit de dames gewoon maar in hun natuurlijke staat te laten, denk je dan ook een beetje aan je medemens? Mijn dank is groot.

Slaap lekker!

We hebben met heuse tropische nachten te maken, dus lekker afkoelen doet het dan nauwelijks. Het resultaat hiervan is dat je halverwege de nacht je bed bijna uitdrijft. Helaas heb ik geen airco of ventilator voorhanden en dus zal ik het moeten doen met de nodige huis, tuin en keuken foefjes. Of een ouderwetse waaier. Maar teveel waaieren levert teveel inspanning en dat wordt nu juist afgeraden. Geen waaier voor mij dus.

Iedere malloot zal zelf wel hebben bedacht dat een pyjama of een comfortabel dekbed compleet overbodig is. Voor de nodige kippenvel en harde tepels bestijg ik mijn bedje in mijn niksie en trakteer mezelf op een natte handdoek op mijn blote bast en een paar flessen gevuld met koud water voor de flanken. Dit biedt gegarandeerd verkoeling! Verder verschoon ik de bedden maar wat vaker, want er is niets lekkerder dan een heerlijk, fris riekend bedje.

Nog wat tips

Regelmatig frissen wij onze meiden even op met wegwerpwashandjes. Ook ik onderwerp me dan even aan een veeg over mijn eigen snuit. Ze zijn heerlijk verkoelend op het heetst van de dag en je kunt ze overal mee naartoe nemen.

Vergeet verder niet om lange haren goed op te bergen of doe eens gek en haal er rigoureus een tondeuse doorheen! Trek zo min mogelijk kleding aan en gebruik eens mentholpoeder na het douchen, dat geeft ook een heerlijk, verkoelend effect. Drink heel veel en doe je tegoed aan lekker gekoeld fruit uit de koelkast. En ijsjes, heel veel ijsjes! De hele dag door! Je kunt hier duurzame verkoeling uithalen, mits je het ene ijsje met het andere afwisselt en je goed bestand bent tegen het fenomeen ‘brainfreeze’, oftewel, ijshoofdpijn. Ook fijn als je bent gezegend met een sterke maag.

De aller effectiefste verkoeling vind je echter in de bioscoop, op de indoor skibaan of op de overdekte schaatsbaan. Kijken naar winterse plaatjes schijnt ook te helpen. Dus trek de kerstfilms maar uit de kast! Met deze briljante tips moet je de ergste warmte toch wel doorkomen. Vergeet verder je niet teveel in te spannen en te blijven relativeren. Dit is geen eeuwige staat van zijn, die verkoeling komt vanzelf wel weer. Voor je het weet hebben we weer met vrieskou te maken en klagen we weer over regen, sneeuw en gladheid.

Lees ook: hoeveel water drink jij per dag?