Hoeveel water drink jij per dag? Nee, ik heb het niet over vocht in z’n algemeenheid, maar water. Liefst gefilterd water, maar kraanwater mag ook. Hoeveel? Drink je 1 liter, 1,5, 2 liter of meer of misschien drink je helemaal geen water? Wist jij dat je 2 liter water op een dag moet drinken om je afvalstoffen te kunnen afvoeren? En is het erg warm weer of sport je intensief dan mag je daar zeker een halve liter bij optellen.

 

Waarom water drinken en geen thee?

Waarom water en geen thee bijvoorbeeld? Was jij je auto met thee? Sommige heel vieze auto’s zullen er inderdaad schoner van worden, maar helemaal schoon worden ze dan nooit. Dat is ook zo met je lichaam. Alleen water kan alle afvalstoffen afvoeren. Thee en dan vooral kruidenthee of groene thee is goed voor bijvoorbeeld vetverbranding of het stimuleren van andere processen in je lichaam. Maar water is het enige vocht dat echt zuivert. Dus drink vooral thee, maar niet ten koste van het aantal liters water dat je tot je neemt.

 

Verschijnselen van vochttekort

Dus wat als je alleen maar koffie, thee en frisdrank tot je neemt? Dan zal je van lieverlee uitdrogen. Je vochthuishouding raakt ontregeld. Omdat bloed moet kunnen blijven stromen, zal het vocht uit andere delen van je lichaam onttrekken als de organen. Die organen gaan steeds slechter werken en je krijgt last van hoofdpijn, migraine, buikpijn, pijn aan de galblaas en je zal ontstekingen krijgen in je lichaam. Je lichaam gaat vocht vasthouden. Het zal minder makkelijk zweten, je voeten en benen raken opgezet en trek je ’s avonds je sokken uit, dan zie je de afdruk in je benen staan. Dat zijn duidelijke verschijnselen van een vochttekort.

Lees ook: van je migraine af via voeding

 

Herstellen van een vochttekort

Gelukkig kán je snel herstellen van een vochttekort. Elke ochtend een halve liter lauwwarm water op een nuchtere maag en daarbij nog eens anderhalve liter water drinken en je zult al heel snel verbetering zien. Je ring zal niet meer knellen, je sokken staan niet meer in je benen en je voelt je veel vitaler.

Tip: drink 1/4e liter per keer. Je cellen zullen je dankbaar zijn. Het af en toe een slokje nemen zet geen zoden aan de dijk. Het slokje raakt verdwaalt en sijpelt tussen de cellen door in plaats van dat het in de cel terecht komt. Dus bulkdrinken is wat je moet doen. Zeker 1/4e liter per keer. En doe je dat een half uurtje voor elke maaltijd, dan zal je daardoor ook minder grote porties eten, wat de lijn weer ten goede komt.

 

Ideale vochthuishouding

Idealiter heb je een vochtpercentage van 50%, maar de meeste mensen zitten net iets boven de 40%. Een tekort die zelfs ziekmakend kan zijn. De helft van je gewicht dient dus uit vocht te bestaan. Je kunt dit vaak bij de sportschool laten meten. Ga je streng lijnen, dan zal je in eerste instantie vooral vocht verliezen in plaats van de kilo’s aan vet wat je eigenlijk graag wilt. Het lichaam gaat namelijk eerst de reserves aan koolhydraten in spieren en lever aanspreken. Daarbij komt veel vocht vrij, waardoor je weegschaal roept dat je afgevallen bent, maar dat in werkelijkheid dus niet bent. Je zal ook zien dat naar mate je meer spieren kweekt door sporten, je vochthuishouding beter wordt. Dat is omdat spieren veel vocht bevatten. Daardoor kan je ook in gewicht iets toenemen, terwijl de spiegel je een beter silhouet laat zien.

Kortom, water is van levensbelang. We drinken het te weinig wat klachten kan veroorzaken, die we in eerste instantie niet aan een tekort aan water zouden toedichten. Zit je dus niet lekker in je vel, start dan eerst maar eens met het drinken van 2 liter water per dag en met minstens 1/4e liter per keer. Het zou zo maar kunnen zijn dat je je binnen 2 weken een stuk beter voelt.

 

Teveel water is ook niet goed

2 Liter water op een dag is voldoende. Zweet je veel die dag, omdat het ongekend warm is bijvoorbeeld of je hebt net 10 kilometer hardgelopen, dan neem je meer water. Maar teveel water is ook niet goed. Drink je teveel water, dan spoel je ook je mineralen weg. Die mineralen heb je nodig voor de opbouw van je cellen.

De getoonde foto van een glas water komt van Shutterstock