Duurzaamheid en energie besparen: het zijn 2 termen die we de laatste jaren steeds vaker horen. We hebben klimaatdoelstellingen en willen we nog lang op deze planeet rondlopen, dan zullen we allemaal een steentje bij moeten dragen. Zelf kan je dat doen door elektrisch te gaan rijden, zelf je energie op te wekken door zonnepanelen te installeren, minder vlees te eten en door het isoleren van je huis. Zodat alles wat je stookt ook binnenshuis blijft en niet door muren, vloeren en daken weer verdwijnt.

Dit artikel gaat over de besparingen die je kunt realiseren door je huis te isoleren.

 

Dakisolatie

Warme lucht stijgt op. Dus vooral als je een open trap hebt en slechte dakisolatie, dan ben je echt de aarde voor een hele hoop geld aan het opwarmen. Zelf heb je er echter weinig lol aan en hou je er alsnog een koud huis aan over. Dus een van de eerste dingen die je doet bij het kopen van een nieuw huis of het verduurzamen van je bestaande huis is checken hoe het gesteld is met de isolatie van je dak of daken. Zeker bij oudere huizen is het verstandig om de isolatie te controleren en wellicht te vervangen voor een betere isolerende laag. Heb je nog helemaal geen dakisolatie, dan weet je wat je te doen staat. Er vallen vele euro’s te besparen op je energiekosten en je dak isoleren is een van de makkelijkste isolatieklussen die er zijn.

 

Vloerisolatie

Als je een toegankelijke kruipruimte hebt, dan kan je je vloer makkelijk via die kruipruimte isoleren, hoewel dit nog altijd wel een claustrofobisch en smerig klusje kan zijn. Mogelijk wil je dat liever uitbesteden.

Er zijn ook andere manieren van vloerisolatie, maar die zijn vaak erg kostbaar en leveren dan te weinig op als je het afzet tegen de kosten van vloerisolatie. Zorg er sowieso voor dat je onder je laminaat of parket een goede isolatie neemt. Dat houdt je voeten warm en is met de andere isolerende maatregelen een goed alternatief.

Check hier voor meer informatie over welke soorten vloerisolatie er zijn

 

Isoleren van muren

Vooral oudere huizen van voor 1920 zijn vaak enkel steens gebouwd en hebben geen spouw. Een spouw is een ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur van ongeveer 4 – 6 centimeter. Door die ruimte te vullen met goed isolatiemateriaal kan behoorlijk veel geld besparen op je stookkosten. Wil je een oud huis isoleren, dan zal je dat moeten doen door wanden aan de binnenzijde te plaatsen  of door de buitenmuur te isoleren en er een muur voor te zetten.

Je investering voor spouwmuur isolatie is over het algemeen binnen 3 tot 5 jaar terugverdiend. Daarna ga je dus jaarlijks honderden euro’s besparen.

 

Subsidie voor isoleren van je huis

Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen woningeigenaren subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen, een zonneboiler, een warmtepomp en aansluiting op een warmtenet. Je kan op de website van de rijksoverheid checken of jij in aanmerking komt voor een van de huidige subsidieregelingen. In 2022 geldt zelfs een verhoogd percentage subsidie over alle gemiddelde isolatie-investeringen in 2022 van 20% naar 30%. Dus 2022 lijkt het jaar te worden van de huisisolatie.

 

Of je trekt een trui aan

Om geld te kunnen besparen via het isoleren van je huis zal je eerst moeten investeren. Is dat voor jou en je portemonnee en bankrekening geen optie, dan rest je nog 1 ding…. Trek een warme trui aan! ?

Lees ook: geld besparen in en om het huis