Ik ben gek op pizza. De vrijdag is onze pizza-avond. Voorheen kocht ik gewoon altijd een weliswaar vers gemaakte maar kant-en-klare pizza bij de Jumbo of Albert Heijn, maar tegenwoordig maak ik mijn pizza’s zelf: van bloemkool. Mijn bloemkoolpizza is niet alleen veel lekkerder, maar ze passen ook in mijn koolhydraat bewuste dieet. 

En pizza’s met een berg bloem zijn nu eenmaal geen gezonde keuze, afgezien van de toppings op de pizza die het dan vaak ook net niet zijn. Ik voelde me na het eten van zo’n pizza altijd enorm opgeblazen.

 

Mijn bloemkoolpizza

Een van de eerste recepten die ik probeerde toen ik minderde in mijn koolhydraten was de bloemkoolpizza. Als je even googelt, vind daarvan verschillende recepten en ik denk dat ik de meest simpele en lekkere variant gevonden heb. Die wil ik dan ook graag met je delen.

 

Ingrediënten voor de verse bloemkoolpizza:

  • Een biologische bloemkool (die zijn iets kleiner) of een halve uit de kluiten gewassen variant
  • Een rasp of keukenmachine
  • 1 ei
  • 100 gram 30+ geraspte belegen kaas

 

Zo maak je de pizzabodem van bloemkool

  • Verhit de oven op 200 graden.
  • Rasp een hele biologische bloemkool of neem een halve niet biologische. Die laatste is namelijk behoorlijk groot qua formaat en een hele is dan teveel. Je kan dat gewoon doen met de grove zijde van een handrasp. Dat kost je echt slechts een minuut of 5. Ben je lui van aard gooi dan de bloemkoolroosjes in een keukenmachine op grove stand. Je wilt echt geen brei. Je wilt gewoon een losse kruimelige bloemkoolrijst.
  • Meng je bloemkoolrijst met 1 ei en 100 gram 30+ belegen kaas.
  • Doe een vel bakpapier op de bakplaat en spreid hierover je mengsel. Neem een grote spatel of lepel om het geheel uit te smeren en een beetje aan te drukken. Er mogen geen gaten in het mengsel zitten. Het geheel is ongeveer 0,3 cm hoog. Je kan 1 grote pizza maken of een paar kleinere met verschillende toppings
  • Doe de bakplaat 20 minuten in de oven.
  • Je bodem is klaar als deze bruin is aan de bovenkant (niet zwart! en ook niet nog steeds heel bleek)

 

De pizza topping

Ik maak altijd een saus van een blikje tomatenpuree gemengd met een snufje zout, peper en oregano. Daaroverheen gaat een bol goede mozarella van buffelmelk. En persoonlijk ben ik nogal gek van zalm. Dus mijn pizza wordt heel vaak belegd met zalm, kappertjes, rode ui en kleine stukjes ansjovis. Een andere variant die ik lekker vind, is met tonijn, geitenkaas, rode ui en kappertjes. Nog een beetje Italiaanse kruiden eroverheen maakt het af.

Je kan in plaats van zalm of tonijn uiteraard kiezen voor wat jij wil. Hou je van kaas, neem dan verschillende soorten kaas. Of alleen groenten is ook heel lekker. The sky oftewel je fantasie is the limit.

Heb je je pizza belegd, dan kan deze nog 10 minuten op 170/180 graden in de oven.

Eet smakelijk!! Je hebt zojuist de lekkerste en gezondste pizza gemaakt die je maar kunt verzinnen en wensen. Ik beloof je, je wilt nooit meer anders.

 

Over het boek Pizza en over de schrijfster Manon van Essen

Omdat ik zo gek ben op bloemkoolpizza was ik heel benieuwd naar het nieuwe boek van Manon van Essen: Pizza

Manon is de oprichter en bedenker van de Magioni pizzabodem, die als eerste bij Albert Heijn in de schappen lag, maar inmiddels alle supermarkten heeft veroverd en zelfs in het buitenland verkrijgbaar is. Well done Manon! Heden ten dage gaan er 13.000 Magioni pizzabodems per dag over de toonbank. Daar mag deze Nederlandse (en wij dus met haar) heel trots op zijn. Deze bodems zijn voor 50% gemaakt van groenten als bloemkool, bieten, etc.

Voor mij voldoen deze bodems niet aan mijn koolhydraatbeperkte leefstijl, want ze zijn nog steeds voor de helft gemaakt van bloem en gist (300 gram per bodem), maar wel een heel goed en gezonder alternatief voor de instant pizza’s en vers gemaakte pizza’s die voor 100% uit bloem, gist en zout bestaan.

 

Wat een prachtig en leuk boek is Pizza geworden! De foto’s zijn zó aantrekkelijk dat je á la minute trek krijgt in het eten van een pizza.

Manon leert je zelf de basis pizzabodems te maken van verschillende groenten, maar heel erg makkelijk ziet dat er niet uit. Hou er rekening mee, dat wanneer je ’s avonds een pizza wilt, je ’s ochtends al begint met het deeg. Dan lijkt mij een ritje naar de Appie voor een kant-en-klare Magioni pizzabodem best een goede keuze ? Maar daar zullen ze misschien niet al die varianten hebben die je zelf wel kunt maken. De paarse, gele, blauwe en groene bodems zien er heel kleurrijk uit en eigenlijk wel smaakvol – al zeg ik het zelf.

 

Manon geeft daarna ook nog een paar lekkere sausrecepten. Die ga ik zeker een keer proberen in plaats van mijn geijkte tomatenpuree met oregano. Daarna komen er wel 100 pagina’s met de heerlijkste pizza toppings. En daar ben ik ontzettend door geïnspireerd geraakt. Ik ga zeker een keer afstappen van mijn zalm met kappertjes en rode ui en een topping uitproberen uit het boek Pizza.

Complimenten ook aan de fotograaf en foodstyliste van het boek: resp. Simone van den Berg en Jil Otten. De hebben heel smaakvolle plaatjes weten neer te zetten, waar je spontaan trek bij krijgt. En ik ben het helemaal met Manon eens: elke dag is pizzadag. Zeker wanneer je een gezondere variant neerzet en zolang je blijft variëren hierin.

 

Meer over het boek Pizza

Het boek heeft 157 pagina’s met fijne pizzarecepten en prachtige fotografie om je vingers bij af te likken. Je kan het bestellen bij de boekhandel of Bol.com met isbn: 9789000366118 en het kost €16,99.

Kijk HIER voor meer informatie

Op zoek naar meer koolhydraat bewuste recepten? Check dan ook eens onze glutenvrije kipkerrie of glutenvrije Griekste Kofta