Mijn favoriete maaltijd, al sinds jaren, is kipkerrie met rijst en doperwten. In de loop der jaren veranderde mijn bereidingswijze, totdat ik mijn ultieme kipkerrie gevonden had. Een curry gemaakt van boekweitmeel in plaats van kristalmeel vanwege de gluten en zetmeel en quinoa in plaats van rijst om het gerecht lekker vezelrijk en met goede koolhydraten te maken. En mijn favoriete glutenvrije kipkerrie recept deel ik graag met jou.

Zelf maak ik altijd een flinke pan en het restant vries ik in. Wist je dat de tweede keer de kipkerrie nog lekkerder smaakt? Dit recept is voor 4-5 personen. Hou het gewoon lekker aan. Ook als je maar met z’n tweeën bent en vries het in. Altijd makkelijk voor avonden dat je geen zin hebt om te koken of vergeten bent boodschappen te doen, wat mij nogal eens overkomt. ?

 

Kipkerrie ingrediënten voor 4-5 personen:

 • 1 flinke kipfilet
 • Ruim 1 liter water
 • 2 kipbouillonblokjes of groentebouillon
 • 70 gram boekweitmeel
 • 40 gram roomboter of 4 eetlepels olijfolie
 • 1 flinke ui of 2 kleine
 • 2 eetlepels kerriepoeder / hot curry poeder

 

Bereiding van de glutenvrije kipkerrie:

 1. Zet ruim 1 liter water op en breng het aan de kook
 2. Doe de kipfilet in het water als het kookt en doe hierbij de bouillonblokjes
 3. Laat de kipfilet een half uurtje koken in het water met de bouillon
 4. Snijd de ui in kleine stukjes/snippers
 5. Neem een flinke hapjespan met deksel
 6. Smelt de boter en fruit de ui totdat deze glazig en zacht is
 7. Meng de boekweitmeel met de kerriepoeder. Hot curry maakt je gerecht wat pittiger. Ik vind het een aanrader. Je kan de 2 kerriesmaken ook mengen. 1 eetlepel van de ene en 1 eetlepel van de andere. Wees niet te zuinig met de kerrie. Die geeft het gerecht smaak
 8. Gooi de mix van de meel met kerrie bij de boter en de uien
 9. Roer het om voor ongeveer 30 seconden
 10. Haal de kipfilet uit het water en leg het even op een bord
 11. Neem een pollepel en schep 1 lepel vocht bij je meelmengsel in de pan
 12. Roer direct goed door met een houten spatel/lepel
 13. Blijf vocht toevoegen en roeren totdat je een glad beslag krijgt
 14. Blijf net zo lang vocht toevoegen en roeren totdat je het idee hebt dat de roux dik of dun genoeg is naar jouw smaak. Let op: er komt nog kip doorheen dus beter iets te dun dan te dik
 15. Trek de kip in stukjes uit elkaar: pluizen
 16. Gooi de kip door de saus en maak op smaak met peper en (Himalaya)zout
 17. Wil je een romige saus, dan kan je er een lepeltje Philadelphia doorheen doen of een lepeltje (kook)boursin (als je van de knoflooksmaak houdt)
 18. Maar proef eerst maar eens zonder verdere toevoegingen, want de echte kerriesmaak gaat verloren als je meer aan de saus toevoegt.

 

Variatietips voor je kipkerrie

Vind je het fijn om meer groenten bij je kipkerrie te eten? Denk dan eens aan het toevoegen van prei of paprika. Die voeg je dan toe na het fruiten van de ui. Bak de groenten nog even een minuutje mee voordat je de roux maakt. Maar persoonlijk eet ik dan liever tijdens het koken een rauwe wortel dan dat ik het gerecht persé groenterijk moet maken. Wat mij betreft komt het de pure kerriesmaak niet ten goede.

Natuurlijk kan je ervoor kiezen om je kerrie met rijst te eten in plaats van met quinoa. Mijn man en dochter geef ik vaak basmatirijst én doperwten bij de kerriesaus en los nog ananasstukjes in eigen sap. Ik ben persoonlijk niet zo van de fruitstukjes in mijn sauzen. Ik gruwel ervan. Maar er zijn mensen die het heerlijk vinden. Ben jij zo iemand? De saus kan het prima hebben qua smaakcombinatie, dus varieer naar eigen behoefte.

Zelf combineer ik de saus met Quinoa. Ik ben gek op deze vezelrijke zaden. Ze passen in een koolhydraatbewust dieet omdat ze goede langzame koolhydraten bevatten. En quinoa geeft de perfecte smaak en bite bij mijn kipkerrie.

Laat je weten hoe jouw kipkerrie gesmaakt heeft? Of deel jouw favoriete kipkerrie recept hieronder. Wie weet maak ik de volgende keer die van jou…

Nog een quinoa recept proberen? Mijn quinoa recept met feta en pijnboompitten is niet te versmaden! Hetzelfde geldt voor mijn recept voor Griekse Kofta!

 

Afbeeldingen om te pinnen: