Je bent gevoelig voor een burnout wanneer je een perfectionist bent, wanneer je piekerend in je bed ligt over de dingen die die dag niet goed gingen en wanneer je vaker dan normaal opziet tegen de dag van morgen. En omdat iedereen dit soort periodes heeft in haar leven, is ook iedereen in meer of mindere mate burnout gevoelig. Dat is ook de reden waarom het zo vaak voorkomt. 1 Op de 7 werkende mensen heeft last van een burnout. Dat is al gigantisch veel. En daar tellen we dan niet de mensen bij op die thuis opgebrand raken.

 

Wanneer ben je vatbaar voor een burnout?

Een burnout krijg je niet van een weekje of maandje heel hard werken. Het is een combinatie van een perfectionistische persoonlijkheid en lange tijd onder grote druk staan met daarbij te weinig momenten om te ontladen, die maken dat je gevoelig wordt voor een burnout. Die druk kan werk gerelateerd zijn, maar ook prima in de privé sfeer liggen. Alleen spreekt men dan vaker van “overspannenheid of depressie” in plaats van een “burnout”.

 

Hoe voelt een burnout

De meeste mensen omschrijven hun burnout als de letterlijke vertaling: “opgebrand” zijn. Van het ene op het andere moment komt er niets meer uit je handen. Je lijkt leeg en lamgeslagen. Confrontaties met werk en leidinggevenden zijn teveel en bij de gedachte aan het werk slaat de paniek toe en breekt het zweet je uit.

Het liefst zou je in een hoekje wegkruipen of diep onder de dekens blijven liggen totdat je op een moment weer wakker wordt en het allemaal voorbij lijkt te zijn. Helaas is deze uitvlucht nooit effectief.

 

Ik raakte burnout

Ook ik raakte burnout. Dit gebeurde rond m’n 33e. Ik had al jaren een zeer verantwoordelijke fulltime baan als algemeen leidinggevende bij een mediabureau. Het kantoor had in totaal zo’n 10 werknemers en ik moest alles in goede banen leiden. Ik vond het werk leuk, maar aspecten ervan waren ook heel zwaar. Ik kon ’s avonds niet de deur achter me dichttrekken en het werk laten waar het hoorde: op kantoor. Ik nam het mee naar huis. Lag nachten te piekeren over wat er die dag fout was gegaan, hoe ik dingen op ging lossen de dag erna en de bergen werden alsmaar hoger en hoger. Als een afdeling handjes te kort kwam, dan sprong ik in. Naast het werk wat ik al deed. Collegialiteit noemde ik dat. Nu noem ik het vooral heel DOM!

Ook ik ben een perfectionist. Ik doe het liever zelf dan dat ik het in de handen van een ander overlaat en er later achter moet komen, dat het niet goed is gegaan. Dat perfectionisme zit in mij en kan ik niet 1,2,3 veranderen. Maar het feit dat ik het weet, kan ik wel gebruiken om mijn valkuil te herkennen als het weer mis dreigt te gaan.

 

Overspannenheid rond je 30e

Veel vrouwen raken burnout rond hun 30e. Waarom? Voor veel vrouwen die voor hun 30e veel met hun carrière bezig waren is die 30e verjaardag een omslagpunt. Waar sta ik in het leven, waar wil ik naar toe en die aldoor prangende vraag wordt steeds dringender: wil ik nog moeder worden? En zo ja, wanneer moet dat dan gaan gebeuren? Is de relatie waar ik nu in zit de relatie waar ik over 20 jaar nog in wil zitten? En is het werk wat ik nu doe wel echt wat ik wil?

En als er al kinderen zijn, dan is de druk ook enorm. Je wilt tenslotte én die kinderen én die carrière. En probeer dan maar eens alle ballen hoog te houden.

Kortom, best belangrijke vragen passeren de revue rond je 30e levensjaar. En daar schiet menig vrouw van rond die leeftijd van in de stress.

 

Tips om uit een burnout te komen:

Ik ben geen arts en ook geen psycholoog. Dus mijn tips zijn gebaseerd op eigen ervaring en wat gegoogle.

  1. Zoek een sterk iemand die de zware last even van je kan overnemen: laat hem/haar je werk bellen om je ziek te melden en het uit te leggen
  2. Maak een afspraak met de huisarts en een psycholoog
  3. Geef een paar dagen toe aan je lamlendigheid, trek die dekens over je hoofd en daarna … in de benen!
  4. Ga regelmatig sporten: echt het werkt. Je maakt met regelmatig sporten een stofje aan, dat je een gelukkig gevoel geeft: lees hier: sporten na je 35e
  5. Bij voorkeur maak je lange wandelingen door de natuur met een goede vriendin: meerdere vliegen in 1 klap. En vaak hebben goede vriendinnen ook heel nuttige raadgeving
  6. Ga niet eerder aan het werk dan dat je weer vanuit je tenen kunt lachen. Ga je te vroeg weer aan het werk, dan kan het langer duren voordat je weer helemaal okay bent.
  7. Ga je aan het werk, begin dan met een paar uur per dag
  8. En is werk of zijn de randvoorwaarden van dat werk (zoals een continue te hoge werkdruk of een leidinggevende from hell) de boosdoener: ga voor jezelf beginnen. Het was mijn beste beslissing ooit (naast de beslissing om een kind te willen)

 

Voordelen van een burnout

Zitten er dan voordelen aan, zul je denken? Nou, ik vind van wel. Heb je eenmaal een burnout achter je kiezen, dan herken je sneller de signalen en je bent beter in staat om je grenzen aan te geven. Je wilt tenslotte niet dat je nogmaals burnout raakt. Het hele proces van een burnout maakt dat je diep gaat graven in jezelf. Met hulp van een goede vriendin of psycholoog, dat maakt op zich niet uit. Je leert er wat van. Vooral hoe je het voortaan niet moet doen. En dat is ook wat waard… toch?

Lees ook: lekker de boel de boel laten

 

De foto is van Shutterstock