Ik ben al zo lang ik mij kan herinneren hoofdpijn patiënt. Tijdens elke cyclus had ik vreselijke hoofdpijn en later kwam daar incidenteel migraine bij. Toen ik op mijn 30e burnout raakte werden de incidentele migraine aanvallen veel frequenter en werd de migraine chronisch. Zeker elke 4 á 5 weken had ik een migraine aanval, die 3 dagen aanhield. In mijn zwartste periode had ik elke 2 á 3 weken gedurende 3 dagen migraine. Ik was wanhopig. Zo kon ik toch niet verder leven? Mijn leven werd beheerst door hoofdpijn en migraine. Ik heb toen achtereenvolgens een homeopaat, osteopaat en acupuncturist bezocht. Maar geen van deze therapieën brachten een oplossing. Ik ben daarna preventief Propranolol gaan slikken op aanraden van een neuroloog.

 

Propranolol preventief tegen migraine

Propranolol is een zogenaamde bètablokker die de hartslag en de bloeddruk naar beneden brengt. Gevolg daarvan was weer dat ik een slechtere conditie kreeg, want ook bij inspanning ging mijn hartslag nauwelijks omhoog. Volgens de huisarts kon ik 100 worden met die pillen. Ik was daarvan niet overtuigd. Je hebt tenslotte een goede conditie nodig om fit te blijven en bestand te zijn tegen ziektes e.d. Ik ben daarom zo snel mogelijk een lagere dosering gaan slikken en inmiddels ben ik volledig met de Propranolol gestopt. Mijn conditie vaart daar wel bij.

 

Andere voeding de oplossing van migraine?

18 Jaar lang leef ik nu met migraine, die zeker elke 5-6 weken toeslaat. Het beheerst mijn leven, want een afspraak maken ver in de toekomst is bijna niet te doen. Zo vaak dat ik een afspraak af moest zeggen omdat ik weer migraine had. Mensen zeggen dat, als je in de overgang komt, het wel minder zal worden. Moet ik daar op wachten? Dat kan nog jaren duren! Mijn voorlopig laatste poging om ervan af te komen: kijken of mijn voeding iets te maken heeft met mijn migraine aanvallen. Niet dat een bepaalde voedingsstof direct iets uitlokt. Daarvoor zijn de aanvallen niet grillig genoeg. Er zit bij mij toch wel enige regelmaat in. Maar het kan een uiting zijn van ophopende gifstoffen. Voor mij reden genoeg om dit eens te onderzoeken.

 

De Eetlijn

Sinds 1 augustus 2018 eet ik volgens de richtlijnen van De Eetlijn. De Eetlijn is een koolhydraatbewust voedingsprogramma, dat in eerste instantie gericht is op vetverbranding. In vet hopen zich gifstoffen op, die het lichaam ziek maken. Door het vet te verbranden, komen de gifstoffen vrij en door zeker 2 liter water per dag te drinken voer je de gifstoffen af.

Lees ook: hoeveel water drink jij per dag?

Door daarnaast elke dag te bewegen blijft je lichaam vet verbranden. Zelf heb ik gekozen voor duur- en krachttraining 3x in de week op de sportschool en 1x in de week Jazz Ballet. De laatste omdat ik dansen gewoon heel leuk vindt en het goed is voor je lijf.

Lees ook: sporten na je 35e

Hoewel je het geen dieet mag noemen, omdat er mensen zijn die hun hele leven dit eetprogramma volgen, heb ik het in eerste instantie wel zo ervaren. Alles wat ik eerst lekker vond als brood, aardappels met groenten en jus, rijst en pasta mocht ik niet meer. Dus zetmeel was de eerste 12 weken uit den boze. Maar ook toegevoegde suikers werden gebannen en ik kookte alleen nog maar met verse ingrediënten. Dus zakjes en pakjes werden de deur uit gedaan, hoewel ik die daarvoor ook al minimaal gebruikte. Daarvoor in de plaatst maakte ik kennis met quinoa, wat ik heerlijk vind, maakte ik mijn eigen brood met broodmixen van de Eetlijn en verzamelde ik gerechten die én eetlijnproef waren én heel erg lekker. Gerechten die ik anders nooit gegeten had. Zoals: bloemkoolpizza’s bijvoorbeeld. Ook de andere gezinsleden smullen hiervan. Of wat te denken van heerlijke zelfgemaakte Griekse Kofta. Zodra ik de recepten heb uitgewerkt, zal ik hieronder de links delen.

Lees ook: heerlijk koolhydraatbewust lunchgerecht met quinoa

 

Mijn beginwaarden:

Mijn eerste meting was om te janken. Ik had een chronisch vochttekort met 43,5%, een hoog vetpercentage van 38% en zo’n 4 kilo overgewicht. Nou vonden mensen mij nooit te dik en dat was ik ook niet. 4 kilo is tenslotte niets. Die waren er dan ook heel snel vanaf. Maar door het eetprogramma van de Eetlijn te volgen, raakte ik niet alleen kilo’s kwijt, maar vooral kilo’s vet. Ik kreeg er kilo’s spieren voor terug door 4x in de week te blijven sporten en ik wist mijn vochtgehalte naar bijna 47% te brengen. Mijn metabolische leeftijd die eerst 56 was (dus 8 jaar ouder dan mijn werkelijke leeftijd) was 3 maanden later 43.

Inmiddels zit ik in fase 2 van de Eetlijn en mag ik af en toe iets eten wat ik daarvoor niet mocht. Dus ik heb weer een keer een patatje gegeten, Chinees gehaald en met verjaardagen een gebakje genomen. Maar doordeweeks blijf ik de Eetlijn volgen.

 

Was mijn migraine weg?

Het belangrijkste was dat ik mijn migraine met 50% wist te verminderen. Ja, ik heb sinds 1 augustus wel migraine gehad. 1x na 13 weken en 1x na 10 weken. Dus de migraine is niet weg. Maar 5x in een jaar migraine is al heel wat anders dan 10x. En wie weet lukt het me om er 3x in een jaar van te maken. Dan heb ik toch enorm veel gewonnen?

 

Ik hoop je met mijn verhaal te inspireren om ook eens te onderzoeken of je van je migraine af kunt komen. Mijn manier hoeft niet de jouwe te zijn, maar niet geschoten… toch? Laat je leven niet beheersen door de migraine en zoek naar oplossingen.

 

Update over mijn hoofdpijn

Migraine blijft een ding in mijn leven, maar nu mijn hormoonhuishouding verandert omdat ik ouder word, lijkt het dat ook de migraines anders worden. Ze zijn beter beheersbaar en als ik mijn Zolmitriptan op tijd slik, dan kan ik de migraine aanval vaak beperken tot 1 dag en is er prima mee te leven. Blijkbaar is mijn migraine hormoongevoelig en ik weet nu dat mijn eetpatroon er zeker een effect op heeft. Het was helaas niet dé oplossing voor mijn migraines. Blijkbaar moest ik net zo lang wachten totdat ik in de overgang kwam…

 

De afbeelding van vrouw met migraine is gemaakt door Kurhan: by Shutterstock