Kunststof kozijnen zijn steeds vaker een populaire keuze voor nieuwe bouwprojecten of renovaties van bestaande woningen. Dit komt mede door de vele voordelen van kunststof. Zo zijn kunststof kozijnen onderhoudsvriendelijk, duurzaam en isolerend. Bovendien zijn ze relatief eenvoudig te monteren. In dit artikel gaan we de voordelen van kunststof kozijnen op een rijtje zetten. Maar zoals met alles in het leven zijn er voordelen, maar ook nadelen. Ook die worden genoemd. Moet jij binnenkort je kozijnen vervangen, neem dan goed dit artikel door en beslis zelf waarvoor je kiest.

 

Kunststof kozijnen zijn onderhoudsvriendelijk

Een van de voordelen van kunststof kozijnen is dat ze onderhoudsvriendelijk zijn. Zo hoeven ze niet geschilderd te worden en zijn ze bestand tegen rot en schimmel. Ook is het niet nodig om kunststof kozijnen te behandelen met een waterafstotende coating om ze tegen weersinvloeden te beschermen, zoals je dat met houten kozijnen wel moet doen. Kunststof kozijnen zijn namelijk al bestand tegen vocht, regen en wind.

 

Kunststof kozijnen zijn duurzaam

Een ander voordeel van kunststof kozijnen is dat ze duurzaam zijn. Zo gaat een kunststof kozijn gemiddeld 50-75 jaar mee, terwijl het bij houten kozijnen – afhankelijk van de hardheid van het hout – varieert tussen de 20 en de 75 jaar. Kozijnen van zachthout gaan gemiddeld 20 jaar mee en hardhouten kozijnen kunnen ook de 100 jaar aantikken. Daarbij wordt wel uitgegaan van goed onderhoud en elke 7 – 10 jaar vervangen van de verflaag en controleren van de lijmverbindingen. Bovendien is het materiaal waarvan kunststof kozijnen gemaakt zijn, 100% recyclebaar. Dit maakt kunststof kozijnen niet alleen duurzaam, maar ook een milieuvriendelijke keuze.

 

Kunststof kozijnen zijn isolerend

Een ander groot voordeel van kunststof kozijnen is dat ze isolerend zijn. Zo houden kunststof kozijnen de warmte binnen in huis, waardoor je minder stookkosten hebt. Dit komt doordat kunststof kozijnen een goede isolatiewaarde hebben. Daarnaast zijn kunststof kozijnen ook geluidsisolerend, waardoor je minder last hebt van buitengeluid.

Combineer je kunststof kozijnen met HR++ en HR+++ glas, dan kan je zelfs overheidssubsidie ontvangen, waardoor je keuze nog aantrekkelijker wordt.

 

Kunststof kozijnen zijn eenvoudig te monteren

Als laatste voordeel van kunststof kozijnen willen we graag noemen dat ze eenvoudig te monteren zijn. Zo zijn kunststof kozijnen relatief licht van gewicht, waardoor ze makkelijker te tillen en te monteren zijn. Bovendien zijn er weinig speciale gereedschappen nodig om kunststof kozijnen te monteren. Kunststof kozijnen zijn dus ideaal voor doe-het-zelvers.

 

Nadelen van kunststof kozijnen

Uiteraard zijn er ook een aantal nadelen verbonden aan het gebruik van kunststof kozijnen. Zo zijn goede kunststof kozijnen relatief duur in aanschaf, waardoor ze minder budgetvriendelijk zijn. Ook zijn kunststof kozijnen niet altijd even mooi afgewerkt als je kiest voor een goedkope variant, waardoor ze minder sfeervol kunnen ogen. Daarnaast is het materiaal waarvan kunststof kozijnen gemaakt zijn, minder sterk dan bijvoorbeeld hout. Dit betekent dat kunststof kozijnen minder bestand zijn tegen hardhandig gebruik of vandalistische acties.

Je kan dus zien dat kunststof kozijnen zowel voordelen als nadelen hebben. En dan hebben we het nog niet gehad over nog een derde keuze: aluminium. Je kan je kozijnen ook laten uitvoeren in aluminium, maar daar zitten nogal wat haken en ogen aan. Genoeg stof voor een ander artikel.

> Lees ook: besparen met isoleren huis