De tijd van cleane witte muren is echt voorbij. En als je het boek Love Colour – Wooninspiratie voor kleur in je interieur doorbladert en leest, dan krijg je direct zin om potten verf te kopen. Om je woonkamer of elke andere kamer in je huis eens flink onder handen te nemen en een andere sfeer te creëren door het gebruik van kleur.

 

Over smaak valt niet te twisten

Wat de één een mooie kleur vindt, daar trekt de ander haar neus voor op. En je eigen smaak verandert ook voortdurend. Zo had ik 20 jaar geleden een zwak voor geel en kan ik nu geen geel meer zien behalve als het bloemen zijn. Het genoemde boek geeft je duidelijk en direct inzicht in welke kleurschakeringen je aanspreken en welke niet. Het geeft ook verrassende kleurencombinaties waar je in eerste instantie niet zo snel aan gedacht zou hebben. Daardoor kan een kleur opeens veel meer tot de verbeelding spreken.

 

Hoe bepaal je de kleuren in je huis

De kleuren voor je huis bepaal je voornamelijk instinctief. Er zijn kleuren waar je naartoe getrokken wordt en kleuren waar je instinctief van weet dat ze voor jou niet prettig aanvoelen. Maar ga bij het bepalen van de kleuren voor je interieur niet over 1 nacht ijs. Ga op zoek naar inspiratie: maak foto’s van kleuren uit de natuur die je aanspreken, knip foto’s uit tijdschriften en plak ze op een moodboard en zo geeft het boek nog meer tips om te komen tot de kleuren waarbij jij je prettig voelt.

Je kunt kleuren kiezen die complementair zijn aan elkaar, dus diverse tinten paars. Maar je kan ook kiezen voor contrasterende kleuren. Dan zet je bijvoorbeeld paars tegenover groen en geel.

 

Ik stapte over van gele naar paarse muren. Een groter contrast is er bijna niet. Ik wist vrijwel direct dat het paars moest worden. Vraag me niet waarom. We combineerden donkerpaars op een korte muur en lichtpaars op een lange muur met witte posten en plinten en 3 witte boekenkastjes. Op de vloer kwam oud vergrijsd hout. En daarop een antraciet kleurige bank en een kleed. Accenten wil ik aanbrengen met groen en paars. Groene en paarse kussens in de bank, het groen van planten en wat groene vazen en potten.

Voor het kiezen van kleuren. Of dat nou voor je huis is of voor een huisstijl gebruik ik altijd Color wheel van Adobe. Dat is echt een super handige tool waarbij je van jouw lievelingskleur de diverse goed bij elkaar passende schakeringen kunt vinden. Of dat nu complementaire kleuren of contrasterende kleuren zijn.

In mijn geval zie je 3 complementaire kleuren van mijn gebruikte kleur paars en 2 contrasterende kleuren groen.

 

Kleuren en stemming en emoties

Vlak ook het effect van kleuren op je stemming en emoties niet uit. Zo verbinden blauw en groentinten je met de natuur en werken ze daardoor kalmerend. Deze kleuren zijn daarom bij uitstek geschikt voor de slaapkamer. Maar gebruik de kleuren weer niet in een kamer zonder redelijk wat daglicht, want dan geeft het een negatief effect.

Zonnig geel geeft energie en maakt vrolijk (tenzij je er al 20 jaar in leeft ?) en zou de ideale kleur zijn voor de keuken.

Iedereen reageert op z’n eigen unieke manier op kleuren.

Lees ook: welke kleur wit op muur

 

Hoe je het boek Love Colour gebruikt

Het boek Love Colour – Wooninspiratie voor kleur in je interieur geeft je de creatieve kennis die je nodig hebt om je huis kleur te geven en te decoreren. Het is ingedeeld in kleurenthema’s. Achterin het boek vind je een handig uitneembare gids met de kleurstalen van de belangrijkste kleuren uit elk hoofdstuk.

Het is een heel inspirerend boek vol kleur. En hoewel het soms wat extreme en niet voor iedereen toepasbare voorbeelden geeft van het gebruik van kleur geeft het je wel een duidelijk beeld wat je met kleur kan doen. En het is heel makkelijk om daar vervolgens je eigen draai aan te geven.

Het prachtige boek is geschreven en samengesteld door Anna Starmer. Het wordt uitgegeven door uitgever Spectrum en een aanrader voor een ieder die het voornemen heeft om een kamer in haar huis een andere sfeer te geven met kleur. Het boek kost 22,50 en is onder andere verkrijgbaar via Bol.com. Is het niet bij de plaatselijke boekhandel te koop, dan kan je het altijd bestellen met isbn: 9789000366972

Bekijk ook: onze boeken in de shop