En toen zaten we weer allemaal thuis. Het thuiswerken wordt enorm gestimuleerd, want daardoor komen we dus met zo min mogelijk mensen in contact. Werk je al vanuit huis als zelfstandige, dan verandert er wellicht niet heel veel aan je dagelijkse werksituatie. Werk je buitenshuis en/of heb je schoolgaande kinderen die om de haverklap vanuit huis schoollessen volgen, dan vergt dat veel van je aanpassingsvermogen.

Maar met deze tips maak je thuiswerken zo gemakkelijk mogelijk en voorkom je grote ergernissen.

 

De grootste ergernissen van thuiswerkenden en tips om ermee om te gaan

 

Grootste ergernis: traag internet

Niets is zo vervelend als een haperende internetverbinding wanneer je er afhankelijk van bent. En als alle leden van het huishouden gebruik moeten maken van het internet dan boet je al snel in op snelheid. Zorg er dus voor dat je supersnel internet hebt van minimaal 100 Mbits: bijvoorbeeld internet only. Blijkt dat nog niet voldoende te zijn omdat je huishouden uit veel personen bestaat, prik dan de kabel rechtstreeks in je laptop of computer of ga dan dichterbij het modem in de buurt zitten met je werkplek. Wifi versterkers helpen om ook verbinding te kunnen maken op slaapkamers van de kinderen bijvoorbeeld.

Internet only abonnementen sluit je bijvoorbeeld af als je niet de intentie hebt om een alles in 1 pakket aan te schaffen met tv en bellen erbij. Bijvoorbeeld omdat je liever het internet bij de ene provider en de tv signalen bij een andere vandaan haalt omdat je daar nou eenmaal goede ervaringen mee hebt.

 

Nog zo’n ergernis: te veel lawaai om te concentreren

Wij hebben thuis maar 1 puber, maar heb je er meer plus een rondlopende, bellende en internettende thuiswerkende man dan kan je werkelijk hor en dol worden van al het geluid om je heen. De beste oplossing is om je kinderen een koptelefoon te geven, zodat de online lessen lekker alleen voor hun oren bestemd zijn. Jij ben tenslotte al afgestudeerd ?. En zet je man in een aparte ruimte. Laat hem daar maar lekker bellen. Zelf neem je de rustigste plek en het dichtstbij de koelkast en de waterkoker… en bij de plek in het huis met de beste internetverbinding uiteraard!

Word je echt gek van omgevingsgeluiden tijdens het thuiswerken denk dan eens aan een White Noise machine. Deze machine produceert “ruis” waardoor het omgevingsgeluid weg filtert. Of je zet een noise cancelling koptelefoon op, waardoor je geen omgevingsgeluid meer hoort.

 

Je bent er wel, maar toch ook niet

Nog een ergernis is, dat je wel lijfelijk aanwezig bent, maar dat dit niet betekent dat jan en alleman (Jan = man en alleman = je kinderen) je elk moment van de dag moeten kunnen storen met hun vragen. Je hebt ze al voorzien van een goed internet, ze kunnen werken aan een tafel met stoel, nu moet mama ook gewoon ongestoord kunnen werken.

Lees ook: voor jezelf beginnen, het hoe wat en waarom

 

Teveel of juist te weinig afleiding

Ben je niet gewend om vanuit huis te werken, dan kan “de vrijheid” je soms erg afleiden. Een was die nog opgevouwen moet worden, een strijk die nog gedaan moet worden, een vraag van man of kind(eren) en voordat je het weet is een ochtend voorbij en heb je nog nauwelijks iets gedaan. Wat een ergernis! Aan de andere kant kan je jezelf ook “verliezen” in je werk doordat je juist minder afleiding hebt dan op kantoor. Zelf heb ik dat vaak dat ik pas na een paar uur bemerk dat ik te weinig gedronken heb of dat de hond staat te piepen omdat hij al een half uur geleden uitgelaten had moeten worden.

Tip is om je dag op papier in te plannen en ook rustpauzes in te lassen. Wandel na elk uur even een rondje door het huis, neem wat te drinken, zet even een korte geleide meditatie van Michael Pilarczyk en daarna weer door. Daardoor ben je het meest productief op de momenten dat het moet en geef je jezelf ruimte om af en toe iets anders te doen. Een wandeling tussendoor buiten doet ook wonderen. Ook voor je humeur. Die ergernissen verdwijnen als sneeuw voor de zon…echt!

Wil je meer tips voor het werken vanuit huis? Check het arboportaal.