Wanneer je ouders op een leeftijd komen dat ze steeds meer zorg nodig hebben, dan kan dat een behoorlijke wissel trekken op je eigen leven, dat van je gezin en de familie in z’n geheel. Als je het enige kind van je ouders bent, dan komen al die zorgen op jouw schouders terecht. Dat kan je dan teveel worden. Maar welke mogelijkheden heb je als je de rest van je leven niet als mantelzorger door wilt gaan? Welke externe zorg kan je inschakelen? Er bestaan vele soorten zorg die je kunt aanvragen voor jouw hulpbehoevende vader of moeder.

 

  1. Dagbesteding

Dagbesteding streeft ernaar hun cliënten zo lang mogelijk thuis te houden. Dat kan bijvoorbeeld door voor jezelf, je kind of je ouders dagopvang of dagbesteding te regelen. Maar dit kan ook gaan over begeleid vrijwilligerswerk of sport voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze vorm van zorg is geschikt voor cliënten met oriëntatie problemen (dementie), een psychische stoornis of ter ondersteuning van mantelzorgers.

 

  1. Huishoudelijke hulp

Wanneer huishoudelijke werkzaamheden te zwaar worden door omstandigheden als leeftijd, ziekte of een operatie kan er hulp aangevraagd worden. Zoals schoonmaken, wassen, strijken, koken, boodschappen doen, etc. Het kan ook zijn dat je huishoudelijke hulp nodig hebt om bijvoorbeeld hulp te krijgen bij de administratie of wanneer je wilt leren hoe je meer sociale contacten kan maken.

 

  1. Verpleging

Verpleegkundige activiteiten zijn gericht op herstel van de gezondheid of het voorkomen van verergering van een ziekte of aandoening. Als je door ziekte verpleegkundige zorg nodig hebt, kun je verpleegkundige zorg aanvragen. Denk aan wondverzorging en injecties. Maar ook injecteren van bijvoorbeeld insuline valt onder deze zorg. Of een wond verzorgen, een stoma verzorgen of een injectie geven.

 

  1. Logeeropvang (kortdurend verblijf)

Bent je mantelzorger van een familielid of vriend(in) en wil je er af en toe even tussenuit, dan kun je de zorg voor een tijdje overdragen via een gastenverblijf. Logeeropvang is een tijdelijk onderkomen voor mensen met een ziekte, handicap of psychische aandoening. Je gaat dan een weekend of op doordeweekse dagen ergens logeren.

 

  1. Persoonlijke verzorging

Persoonlijke verzorging wordt gebruikt ter ondersteuning of overname van lichaam gerelateerde verzorging. Je hierbij denken aan douchen, opstaan, omkleden, naar het toilet gaan, steunkousen dragen, huidverzorging, medicijnen innemen, of hulp bij eten en drinken.

 

  1. Wonen in Wooninitiatieven

Kan je door een handicap niet zelfstandig wonen? Steeds vaker kiezen mensen met een beperking voor een ouder- of wooninitiatief. Bij woningbouwinitiatieven huren of kopen bewoners zelf woonruimte van wooninitiatieven. Eten, drinken, gas, water en elektra betaal je met je eigen geld.

 

  1. Beschermd wonen

Heb je een psychische of psychosociale problematiek waardoor je niet meer zelfstandig kunt wonen, dan kun je verhuizen naar beschermd wonen. In verpleeghuizen wonen meestal meerdere mensen in één huis. Ze hebben een eigen kamer en worden 24 uur per dag begeleid door sociaal psychiatrisch verpleegkundigen.

 

  1. Hulp bij vervoer/hulpmiddelen

Om mobiel te zijn kun je een hulpmiddel aanvragen bij de gemeenten, zoals een rolstoel of scootmobiel. Of je wilt als alternatief gebruik maken van een van de transportmogelijkheden van de gemeente, zoals een taxi. Je kunt ook bij de gemeente terecht voor middelen om zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen.

 

Heb jij geen diploma maar wil je wel graag aan de slag in de zorg? Bekijk dan de mogelijkheden via WIJ.ZORGEN.