Human Design is een systeem dat is ontworpen om inzicht te bieden in de unieke eigenschappen, talenten en levenspaden van individuen. Het is gebaseerd op de combinatie van verschillende esoterische en wetenschappelijke disciplines, waaronder de I Tjing, astrologie, de Kabbalah, de chakra’s en de kwantumfysica.

In het Human Design-systeem wordt elk individu beschouwd als een unieke combinatie van negen energiecentra, of chakra’s, die worden gecombineerd met de posities van de planeten op het moment van zijn of haar geboorte. Het resultaat is een unieke set van energiepatronen die de individuele persoonlijkheid en levenspad van een persoon bepalen.

 

Wanneer wordt Human Design gebruikt?

Human Design wordt vaak gebruikt als een instrument voor persoonlijke groei en zelfontdekking. Mensen kunnen hun eigen Human Design-chart of -grafiek krijgen om hun persoonlijkheid, sterktes, zwaktes en levenspaden te begrijpen. Het kan ook worden gebruikt door therapeuten, coaches en andere professionals om hun cliënten te helpen hun eigen persoonlijke groei te bevorderen.

Human Design kan ook worden gebruikt voor zakelijke toepassingen. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de juiste persoon te vinden voor een bepaalde functie of om een team samen te stellen dat effectiever zal zijn in het bereiken van doelen.

 

Is Human Design wetenschappelijk bewezen?

Het is belangrijk op te merken dat Human Design een relatief nieuw en alternatief systeem is en niet wetenschappelijk is bewezen. Mensen moeten hun eigen oordeel gebruiken bij het beslissen of het systeem voor hen geschikt is.

 

Welke Human Design types zijn er?

Er zijn in totaal vijf verschillende soorten Human Design-types: Generator, Manifesting Generator, Projector, Manifestor en Reflector. Elk type heeft unieke eigenschappen en strategieën die kunnen helpen bij het optimaliseren van hun persoonlijke groei en prestaties. Hieronder beschrijf ik elk type kort:

  1. Generator: Dit type vormt het grootste deel van de bevolking en heeft een natuurlijke energie voor werk en productiviteit. Ze hebben veel fysieke energie en zijn ontworpen om actief bezig te zijn en te reageren op de wereld om hen heen. Hun strategie is om te reageren op het leven en te luisteren naar hun intuïtie (onderbuikgevoel) om te bepalen wat hen energie geeft en wat niet.
  2. Manifesting Generator: Dit type is vergelijkbaar met de Generator, maar heeft ook de neiging om sneller te werken en meerdere dingen tegelijk te doen. Ze hebben vaak meerdere interesses en talenten en hun strategie is om te reageren en hun intuïtie te volgen, net als de Generator. Maar ze kunnen ook beter presteren door het combineren van verschillende activiteiten en het optimaliseren van hun tijdsmanagement.
  3. Projector: Dit type heeft een natuurlijk talent voor het begrijpen van anderen en het begeleiden van hen. Ze zijn ontworpen om advies en begeleiding te geven, maar hebben vaak niet dezelfde fysieke energie als de Generator-types. Hun strategie is om te wachten op uitnodigingen van anderen, voordat ze hun advies geven of hun gaven tonen.
  4. Manifestor: Dit type is ontworpen om dingen te initiëren en te beginnen. Ze hebben vaak een sterke persoonlijkheid en een duidelijk gevoel van wat ze willen. Hun strategie is om te informeren voordat ze handelen en anderen te laten weten wat ze gaan doen, om zo wrijving of weerstand te minimaliseren.
  5. Reflector: Reflectors hebben een open en responsieve energie. Ze zijn zeer gevoelig voor hun omgeving en fungeren als spiegels voor de kwaliteiten en energieën van anderen. Reflectoren hebben de unieke capaciteit om een diepgaand begrip van gemeenschappen en systemen te krijgen. Ze moeten echter leren de tijd te nemen om beslissingen te nemen en hun eigen unieke identiteit te vinden te midden van alle energieën die ze reflecteren.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze types slechts de basis vormen van het Human Design-systeem en dat er nog veel meer te ontdekken is in de unieke energiepatronen van elk individu. Elk type heeft ook verschillende onderverdelingen en nuances die verder kunnen worden verkend. Het begrijpen van je eigen Human Design-type kan een waardevolle stap zijn op weg naar persoonlijke groei en zelfontdekking.

 

Ik als Generator

Ik ben een generator. Maar als ik kijk naar de eigenschappen, dan passen die van de manifesting generator mij in sommige opzichten beter. Ik ben altijd met 10 dingen tegelijk bezig. Ik vind ook alles leuk. Ik ben een generalist en geen expert. Ik weet een beetje van heel veel en van sommige dingen iets meer dan een beetje. Ook de fysieke energie herken ik als zodanig niet. Ik kan ook enorm passief op de bank hangen bijvoorbeeld. Toch herken ik er ook veel in. Zo reageer ik inderdaad op mijn omgeving. Zeker als het gaat om mijn business. Dan komt er iets voorbij of vanuit de markt komt een vraag en hop ik organiseer persreizen. Of ik hoor iets van een andere blogger over haar behoefte aan meer kennis, ga hierover nadenken en hop ik heb een online leeromgeving gebouwd en m’n eerste online training staat erop. Dus als je het woord generator letterlijk vertaalt, dan genereer ik heel veel. De valkuil is dat ik teveel doe en daardoor het overzicht kwijt raak.

Sacraal

En ik mag meer naar mijn buikgevoel luisteren. De generator heeft een sterk ontwikkeld sacraal. Zelf noem ik het intuïtie, maar het schijnt wel iets anders te zijn. Anyway, als ik iets van het Human Design geleerd heb, dan is het wel dat ik daar dus meer naar mag luisteren. Dat ik veel vaker bij mezelf in mag tunen over wat ik daar nu precies over voel. Als hoofdmens is dat nogal eens een uitdaging kan ik je vertellen. Mijn buik zou mij letterlijk vertellen of ik bepaalde dingen wel of niet zou moeten doen. Het zou een bepaald geluid maken. Ik heb écht goed geluisterd, maar hoor niks. Maar nu ik dit weet, maak ik wel vaker beslissingen op basis van hoe ik over een bepaalde ontwikkeling of vraagstuk voel in plaats van dat ik de voors en tegens afweeg in mijn hoofd.

 

Wat ik vind van Human Design

Het is denk ik een manier voor coaches om hun cliënten makkelijker in te delen in types, zodat ze een leidraad hebben om hen op een bepaalde manier succesvol te begeleiden. En dat is denk ik helemaal prima. Zolang de cliënt hier baat bij heeft. En het geeft je wat meer inzicht in jezelf en de mensen om je heen. En zo zullen er vast meer manieren zijn om jezelf te ontwikkelen.

Heb je interesse, dan loont het zeker om eens een Human Design chart te laten maken. Het geeft ongetwijfeld heel leuke inzichten die je daarvoor nog niet had. Ik heb de mijne laten maken bij kiesvanuitjekracht.nl en in het 65 pagina’s tellende rapport komt echt van alles naar voren. Zeker een aanrader om het daar te laten doen.