Je hebt net een huis gekocht en je hebt een tuin om in te richten. Of je bent gewoon toe aan de herinrichting van je huidige tuin? In beide gevallen staat je een behoorlijke klus te wachten. Waar begin je? En wat moet je vooral niet vergeten? In dit blog geven we je een paar tips voor wanneer je toe bent aan een nieuwe tuin.

 

Een nieuwe tuin aanleggen: hier moet je aan denken

Ga je aan de slag met een nieuwe tuin of herinrichting van je huidige tuin bekijk dan eerst onderstaande tips.

 

Je tuinontwerp

Wil je drastisch iets anders met je tuin? Wil je misschien van een speelveld met wat planten overgaan op werkelijk een prachtige leef- en relaxruimte buiten? Dan is een gedegen tuinontwerp de allereerste stap. En dan bedoel ik niet zomaar een schetsje, maar een mooi op schaal gemaakt ontwerp. Dat houdt in dat je tuin eerst goed opgemeten moet worden. Dat kan je laten doen door de hovenier die je uitgekozen hebt voor deze klus, maar je kan ook een onafhankelijke derde je tuinontwerp laten maken. Of je kan natuurlijk zelf met een groot meetlint aan de gang gaan en alles zelf op schaal uittekenen.

Wanneer je kiest voor een tuinontwerp door een ontwerper, dan moet je rekening houden van ongeveer 2 euro per vierkante meter tuinoppervlakte aan ontwerpkosten, waarbij een kleine tuin in verhouding meer zal kosten dan een grote.

Bij het maken van het tuinontwerp worden eerst de harde delen ontworpen en later worden de groene delen ingevuld met een plantontwerp. Dat scheelt je uiteindelijk ook een hoop in de aanschaf van de verkeerde planten op de verkeerde plek.

Hou in gedachten dat een hovenier veel weet over planten, maar niet ook per definitie een goed tuinontwerp kan maken. Dat is soms echt een klusje voor de specialist.

 

Zelf aanleggen of laten doen

Voor de aanleg van je tuin heb je verschillende mogelijkheden.

Je kan alles van A tot Z zelf aanleggen. Dit is het goedkoopste, kost je de meeste tijd en ergernis maar ben je heel handig, heb je zeeën van tijd en heb je groene vingers, dan is dit zeker een optie.

Je kan alleen de technische onderdelen aan laten leggen, zoals de verhardingen, het tuinhuisje, het zwembad, de vijver, etc. en de groene delen zelf aanplanten. Dat kost meer dan alles zelf doen, maar je hebt ook de voldoening van het vies maken van je eigen handen en je tuin onder diezelfde handen zien veranderen in iets moois.

>> Check eens deze link met hovenier informatie voor wat een hovenier voor jou kan betekenen bij het ontwerp en de aanleg van je nieuwe tuin.

Je kan alles van A tot Z uit handen geven. Kost het meeste, maar je hebt er ook nauwelijks omkijken naar. Binnen een paar dagen heb jij een prachtige tuin en kan het genieten beginnen.

 

Wat kost nou een hovenier

En wil je weten wat de kosten van een hovenier zijn? Dat is uiteraard geheel afhankelijk van de grootte van je tuin en van je wensen. Gemiddeld moet je rekening houden tussen de 30 en 70 euro per m2 voor de aanleg van je tuin. Een vijver, tuinhuisje en zwembad zijn de duurste aanschaffen in een tuin. Laat je die achterwege dan moet je ermee rekening houden dat alle verharding in de tuin beduidend meer kost dan de groene delen van je tuin en je gazon is het goedkoopst.

Al zin in een nieuw tuinseizoen?