Wandelen door woud en wei om zelf bosbessen te plukken of te filosoferen bij de uitkijkpunten. Aanmeren bij een onbewoond eiland vol bloemen en een eeuwenoud arboretum om te leren over de relatie tussen natuur en de zon. Kosteloos met de trein en bus de natuur en in ’s avonds lokale slow food op je bord. Wie opzoek is naar een plek om op te laden in de natuur en wil leren over lokale cultuur en gastronomie, kan z’n hart ophalen in het noordelijke Zwarte woud en op Mainau eiland in de Duitse regio Baden-Württemberg. 

 

Het noordelijke Zwarte Woud: voor wandelaars en Bourgondiërs

Woud, weide, thermale bronnen, gezellige wandelaarshutten en culinaire hoogstandjes. Wandelaars en Bourgondiërs komen aan hun trekken in het noordelijk deel van het Zwarte Woud. Zo zijn er veel professioneel uitgezette wandelroutes voor overdag. En breng je de nacht door in een wellnesshotel, natuurcamping of traditioneel landhotel. Slow food is hier de dagelijkse gang van zaken. Een intiem diner in een gasthaus, zelf ‘het blauwe goud plukken’ op de ruim twaalf kilometer lange bossenbessenroute of de crème de la crème van dit gebied proeven in een restaurant met Michelinster. Geheimtip is om in de lente af te reizen naar dit deel van het Zwarte Woud voor een spektakel van duizenden ontspruitende krokussen. Meer informatie. 

 

Duurzaam het bos in

Duurzaamheid, natuur en traditie gaan hand in hand in het noordelijk deel van het Zwarte Woud. Zo krijg je bij aankomst een KONUS-gastenkaart waarmee je voor de duur van je verblijf kosteloos gebruik kunt maken van alle bussen en treinen in het hele Zwarte Woud. Je bespaart zo geld op transport, krijgt kortingen bij thermen en musea, ziet meer van het gebied en spaart het milieu. Goed voor jou en goud voor het woud! Meer informatie.  

 

Bloemenzee op subtropisch eiland 

Zuidelijker in Baden-Württemberg ligt Mainau, een eiland in het Constancemeer (ook wel Bodenmeer). Je vindt hier botanische tuinen, een barok paleis dat omringd is door citrusbomen en een arboretum met een 150 jaar oude verzameling van bomen. Hier drink je kruidenthee of fruitsap dat afkomstig is van het eiland, of geniet je van een barbecue aan de waterkant. In de zomer kun je er terecht om subtropische bloemen te bekijken, te struinen door de tuinen vol rododendrons, rozen en dahlia’s en ‘s lands grootste vlindertuin te bezoeken. In de winter transformeert het eiland tot een magische wintertuin. Meer informatie

 

‘Zon, Maan & Sterren’ op Mainau

De tuinders van het eiland Mainau laten dit jaar de fascinerende relatie zien tussen hemellichamen, natuur en mensen in het thema ‘Zon, Maan & Sterren’. Zo leer je over de invloed van de maan op vegetatie en is er veel aandacht voor bloemen met namen van hemellichamen, zoals de zonnebloem. In het palmenhuis wordt het universum nagebootst met lichttechniek en kleurrijke orchideeën. 

 

Baden-Württemberg

Mainau eiland en het noordelijke Zwarte Woud liggen in regio Baden-Württemberg in het zuid-westen van Duitsland. Met sprookjesachtige kastelen, de innovatieve hoofdstad Stuttgart en een walhalla voor foodies. Mediterrane invloeden en zonuren zijn er volop vanwege de zuidelijke ligging en de dorpen en steden zijn omringd door bossen, meren en bergen. 
Geïnspireerd geraakt? Voor meer informatie zie www.visitbawu.com.

Lees ook: vakantietips Tsjechië