Wandelen is zo’n beetje de enige ‘sport’ geweest, die we in coronatijd konden blijven beoefenen. Bewegen in de natuur was altijd al heerlijk, maar de laatste tijd heeft de wandelsport een ware revival beleefd. En het mooie is: wie fit wil zijn met de zomer in aantocht, kan niet genoeg kilometers wegstappen! Probeer dan wel de leukste wandelroutes uit, want tijdens het lopen willen je ogen natuurlijk ook wat. Waar ga jij lekker rondstruinen? Vanuit je bungalow in Drenthe wil je wellicht de meest indrukwekkende hunebedden zien tijdens je wandelrondje. Liever een idyllisch dal nabij het Twentse kunststadje Ootmarsum ontdekken? Betrek dan een vakantiewoning in Overijssel en loop binnenkort de unieke bronnenroute. Zie hier 5 van de allerleukste wandelroutes van Nederland!

 

Springendal Bronnenroute – Ootmarsum

Als je toch in het pittoreske Ootmarsum verblijft, is het maar een kleine stap richting het idyllische Springendal. Loop de 4,7 kilometer lange Springendal Bronnenroute en verbaas je over dit serene, verstilde landschap, dat rijk is aan beekjes, watervalletjes, vlonders, bossen, heidevelden en eeuwenoude boerderijen. Oostelijk Twente ten voeten uit! Niet voor niets noemt men dit dal ook wel de ‘tuin van Nederland’. Vanaf parkeerplaats Brandtoren nabij Hezingen duik jij het ongeëvenaarde natuurschoon van Twente in! ‘Dat is ’t ankieken wa weerd’!

 

Holterbergwandeling – Holten

De lengte van deze wandelroute is niet indrukwekkend, maar de natuur en de diverse uitzichten onderweg zijn dat wel! Slechts 4 kilometer lang is deze route ook voor kinderen goed te belopen. Deels struin je over de Holterheide en deels door het bos. Voor wie graag de mooiste plekken van de Sallandse Heuvelrug af wil kunnen strepen, is deze gevarieerde wandeling zeker een aanrader; Uitzichtpunt Holterberg is namelijk onderdeel van de route! Je volgt eenvoudigweg de paaltjes vanaf startpunt Dagrecreatieterrein Holterberg.

 

Wandelroute Oxe – Deventer

Een onverwachte parel onder de wandelroutes in Overijssel is er één door rustig boerenland, maar dan wel een route die dicht langs de A1 bij Deventer voert. Dat moet toch gepaard gaan met verkeersgeluiden? Nee, nauwelijks! Je stapt in alle rust rond, net buiten de stadsgrenzen van Hanzestad Deventer! De 8 kilometer lange route ‘Oxe’ brengt je over smalle zandwegen en slingerende bospaadjes, langs kleine akkers en idyllische beekoevers én door een mooi bos in Engelse stijl. Enjoy!  Startpunt: Oxerhoflaan 6, Deventer.

 

Bijvoetpad – Borger

De meest indrukwekkende hunebedden bekijken in de tijd die 13,5 kilometer lopen kost? Kies dan in Drenthe voor de prachtige wandelroute rondom Borger! Je volgt het spoor van de hunebedbouwers, ontdekt de bijzondere natuur van de Hondsrug en ziet en passant de fraaiste ‘begraafkunsten’ van onze verre voorouders. Het startpunt van de route is Hunebedcentrum Borger, waar ook meteen al het allergrootste hunebed van ons land te zien is!

 

Wandelroute Stilletjes de Grens Over – Doldersum

In het Nationaal Park Drents-Friese Wold loop je makkelijk van Drenthe naar Friesland en vice versa. Tijdens het volgen van deze route van 13 of 21 kilometer – aan jou de keus – maak je kennis met diverse soorten bossen, vennetjes en hoogveenpercelen. Bovenal kun je hier genieten van vele unieke soorten planten, vogels en vlinders! Wie geïnteresseerd is in geschiedenis, zal zeker even stil willen staan bij een boeiende bezienswaardigheid langs de route: een bekend onderduikershol stammend uit 1943.