Kinderen verlaten steeds later het ouderlijk huis, lees ik in een nieuwsbericht van het Centraal Bureau van de Statistiek. De schrik slaat me om het hart. Ik zie onze dochter al tot haar 30e in huis blijven wonen. Dat wíl je toch gewoon niet? Hoe oud worden kinderen dan, volgens die statistieken, eindelijk zelfstandig? Ik zoek het op.

 

Kinderen verlaten later het ouderlijk huis

Gemiddeld zijn kinderen inmiddels 23,5 als ze voor het eerst op zichzelf gaan wonen. In 2012 was dit voor werkende jongeren 22,8 en voor studenten 22,5. In dat cijfer zijn ook volwassenen van 30 opgenomen, wat ik dan persoonlijk weer wat vreemd vind. Een 30 jarige is geen jongere of niet eens een jongvolwassene. Dat is gewoon een volwassen dame of kerel en geloof het of niet… 8,2% van alle 30-jarigen woont nog bij zijn of haar ouder(s).

Zie de tabel hieronder van het CBS.

Lees hier: het artikel van het CBS

Tabel van CBS met thuiswonende jongeren

 

Toen ik op mezelf ging

Zelf bracht ik het gemiddelde in 1990 waarschijnlijk ietsje naar beneden. Ik was nog geen 20 toen ik min of meer noodgedwongen het ouderlijk huis moest verlaten. Er was voor mij geen ruimte meer na de intreding van een nieuwe vrouw voor mijn vader met haar 2 kinderen. Uiteindelijk heeft dat verder prima uitgepakt, maar het niet meer welkom voelen heeft me wel lang parten gespeeld.

Laat ik voorop stellen dat ik onze dochter nooit in een dergelijke positie zou manoeuvreren. Als zij ietsje langer bij mama en papa wil blijven plakken, dan mag dat. (Dus bij deze Marisa ?) En ik vind het ook nog een verschil uitmaken of je kind nog studeert of dat het gewoon fulltime werkt. Tegenwoordig wordt het steeds moeilijker om een studentenwoning te vinden die ook nog enigszins betaalbaar is. Maar niet studeren betekent wat ons betreft dus werken en als je werkt, dan betaal je of kost en inwoning of je gaat op jezelf. Dat behoeft geen hogere wiskunde.

Het lijkt me ook prima om daar tegen die tijd regels voor op te stellen. Het blijven voor altijd je kinderen, maar ze moeten ook leren op eigen benen te staan. Het zijn tegen die tijd jongvolwassenen die prima hun eigen broek kunnen ophouden als het moet. En kunnen ze het nog niet, dan moeten ze het leren.

In ieder geval lijkt het mij geen gezonde zaak als onze dochter met 30 nog bij haar mama woont. En lijkt het mij voor mama juist heel gezond als ze na een pittige puberteit en de nodige “los-week-ruzies) weer wat rust krijgt, de bank weer voor haarzelf heeft en de controle over de afstandsbediening terug krijgt ?. Een nieuwe fase breekt aan.

Lees ook: laat jij wel eens de boel de boel?

 

De foto is van Shutterstock: by Mr. Nikon